Американката беше избрана преди седмица от Вестагер да заеме поста главен икономист по конкуренцията в Европейската комисия

Свързани новини

19.07.2023 12:35

Американка се оттегля от висш пост в Еврокомисията заради съпротивата на Макрон

Видян 822 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи днес в Туитър, че е получила писмо от икономиста от САЩ Фиона Скот Мортън, с което тя отказва да заеме висш пост в комисията, съобщи днес БНТ.

Американката беше избрана преди седмица от Вестагер да заеме поста главен икономист по конкуренцията в Европейската комисия.

За подобни постове в Европейската комисия се изисква европейско гражданство. За да назначи американката, Вестагер поиска промяна в правилата. Това беше посрещнато с неодобрение от част от еврокомисарите като Тиери Бретор и Паоло Джентилони. Френският президент Еманюел Макрон вчера също разкритикува решението на Вестагер и каза че САЩ също не биха назначили чужд гражданин за подобна позиция.

Мортън е професор в университета в Йейл. Била е главен икономист по конкуренцията в Министерството на правосъдието на САЩ, а по-късно е работила за големи технологични компании, включително Майкрософт и Амазон.

В писмото си до Вестагер Мортън пише, че отказът й да заеме позицията в Брюксел е свързан с противоречивите политически дебати по темата. Според нея подобна позиция изисква пълна политическа подкрепа на всички европейски нива. Вестагер коментира в Туитър, че приема решението й със съжаление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,