Атанас Славов

Свързани новини

26.06.2023 17:06

Амбицията е още юли да има готов проект за промени в Конституцията: Правосъдният министър

Видян 4150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможно е още юли месец да бъде представен проект за промени в Конституцията. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, който миналата седмица  беше сигурен в проект "до 10 дни". Той се срещна с представители на ГЕРБ в Народното събрание по темата за промените в основния закон. Амбицията, по думите на Славов, е да бъдат осигурени поне 180 гласа в подкрепа на промените, за да бъдат прокарани те по бързата писта и затова още следващите дни в Народното събрание ще има срещи с БСП, Има такъв народ и Възраждане, каза министърът. Как търси подкрепа, без да има ясно разписано за какво точно? Министър Леонардо не съобщи.


Славов обяви, че е постигнато съгласие акцентът в промените в Конституцията да бъде върху разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска (б.р. Това стана още преди 8 г. по волята на неговата партия Да, България) ограничаването на правомощията на главния прокурор и въвеждането на някаква форма на индивидуална конституционна жалба. И трите предложения бяха залегнали в проекта за промени в Конституцията на Демократична България, който беше внесен в 45-ото Народно събрание.


 "Амбицията ни е да се случат конституционните реформи. Това е една от причините да съществува кабинетът, като разговорът ще премине и през конституционната комисия", посочи Славов.

Комисията за Конституцията все още няма избран председател и не е имала нито едно заседание.
Министърът на правосъдието посочи още, че що се отнася до управленската програма на ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България, в частта правосъдие "голяма част от нещата са договорени в предходни разговори и трябва да се изчистят и синхронизират позициите".


Лидерът на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова допълни, че разговорът с министъра на правосъдието е бил с цел да се очертае посоката на конституционната промяна. "Детайлите ще дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси, защото всяка от парламентарните групи има различни идеи. Тя обяви, че разговори са били водени не само с ГЕРБ, но и с представители на ДПС, без да посочва имена. "Най-общо казано: търсим допирни точки, за да може да внесем един общ проект за промени в основния закон. И мнозинство, което след това ще има ангажимент да гласува този проект", обобщи Атанасова.


Илиян Костадинов




 


    





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог