Васил Терзиев получава 29,8%, следван от издигнатия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян с 21,1%. На трето място само с 1% разлика се нарежда кандидатът на БСП Ваня Григорова - с 20,2%.

Свързани новини

26.10.2023 09:50

Алфа Рисърч: Терзиев на балотаж, под 1% дели Хекимян от Григорова за второто място

Видян 877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фаворитите за кмет на София са с малка разлика, като в битката интригата е за второто място - под процент разлика. Това сочат данните от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от ''Алфа Рисърч'', по поръчка на bTV. Трябва да се отбележи, че това е първото сериозно социологическо проучване и се появява едва няколко дни преди вота.

Според резултатите кандидатът на ПП-ДБ и ''Спаси София'' Васил Терзиев получава 29,8%, следван от издигнатия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян с 21,1%. На трето място само с 1% разлика се нарежда кандидатът на БСП Ваня Григорова - с 20,2%.

След тях са Деян Николов от ''Възраждане'' с 10,2%, Вили Лилков, който е кандидатът на коалиция КОД с 8,3%, следван от Ивайло Вълчев от ИТН - 3,4%.

Ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни пред изборите, може ситуацията да бъде пренаредена, заяви социологът Боряна Димитрова в ''Тази сутрин''. "При ръст на избирателната активност, Ваня Григорова има шанс да отиде на балотаж. При по-ниска избирателна активност, предимство ще има Антон Хекимян заради многото твърди избиратели на ГЕРБ", смята Боряна Димитрова. От друга страна Хекимян получавал по-малко гласове, отколкото листата за общински съветници на ГЕРБ. Обратно било при Ваня Григорова, която привличала повече избиратели от листата на БСП.

Димитрова добави, че доста от кандидатите са "скачени съдове" и резултатите им зависят един от друг. "Ако гласуват повече хора за Вили Лилков, Антон Хекимян може да "навакса" преднината на Васил Терзиев", смята Димитрова.

Очаква се избирателната активност да е около 41%, 20% заявяват, че още се колебаят дали да гласуват. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак