Свързани новини

26.11.2013 11:55

Актовете за скорост отпадат след 3 месеца

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки шофьор в София заснет да лети с повече от 50 км/ч над ограниченията в населено място, остава ненаказан, а производството срещу него спира, ако актът за нарушението не му се връчи от КАТ до 3 месеца след съставянето на документа. Причината е в нова заповед на отдел "Пътна полиция" към СДВР с номер 1793, която е в сила от 18 ноември т. г., съобщава "Телеграф".


 Според Закона за движение по пътищата санкцията за всеки, който е щракнат от мобилен или стационарен радар с превишение на скоростта над 50 км/ч, е глоба от 350 лв и още по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре, както и отнемане на книжката за 3 месеца. Всяко друго шофиране над ограничението , заснето от КАТ, се наказва с електронен фиш. При повече от 50 км/ч над позволеното обаче трябва да се състави акт.


"Затова до дома на собственика на автомобила нарушител се праща служител на Пътна полиция, който да му връчи призовката да се яви в КАТ до 20 дни за оформяне на санкцията", уточняват от полицията.


Ако да две ходения на адреса униформеният не успее да открие шофьора, му се съставя акт в негово отсъствие на основание чл. 40, ал. 2 от ЗАНН. "След това обаче документът трябва да бъде връчен на джигита. За целта в рамките на 3 месеца служители на КАТ ходят няколко пъти до дома на собственика на заснетата кола.


Не успеят ли да го намерят за това време, "това се отбелязва в акта и производството се спира", гласи чл. 43 от Закона за движение по пътищата. Всеки ден в София мобилните и стационарните камери на Пътна полиция засичат около 10 автомобила да се движат с повече от 50 км/ч над ограничението, сочи статистиката на КАТ. Отделно според радарите в страната ежедневно още около 20 водачи на коли със софийска регистрация натискат газта до над 50 км/ч в други градове. Иначе казано, това са средно 210 нарушения седмично, които се обработват в софийския КАТ. "Ако извършителят на всяко от тях се крие или не бъде открит от Пътна полиция 3 месеца след съставянето на акта му, остава ненаказан", категорични са от МВР.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все