Свързани новини

25.01.2022 11:55

Акцията за даряване на кръв за Пирогов продължава до края на седмицата

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кръводарителската акция за МБАЛСМ „Пирогов“ продължава до края на седмицата. Желаещите да дарят кръв за пациентите в болницата могат да го направят, поясни за БНР д-р Евгения Шурлиева, началник на Лабораторията по трансфузионна хематология.


 


„Кръв няма да остане неизползвана. Винаги ще бъде в полза на някой от пациентите ни, независимо каква кръвна група е“, увери специалистът.


 


„Не може да дари този, който е след преболедуване от Covid, до 40-ия ден той не може да дари кръв, след последния положителен PCR тест. Не може да дари кръв човек, който в момента получава ваксина срещу Covid, между двете ваксини не може да има кръводаряване и трябва да има кръводаряване след 28-ия ден след ваксинирането, след поставянето на втората доза при двудозовите ваксини“, уточни д-р Шурлиева.


 


Иначе кръв могат да даряват хора на възраст от 18 до 65 години, не могат да даряват такива с тегло под 50 кг. При процедурата по кръводаряване се попълва специален въпросник.


 


Според д-р Евгения Шурлиева кръводаряването е прекрасен акт на съпричастност към болките на хората, защото даваш нещо от себе си, за да помогнеш на непознат.


 


„В България малко кръводаряването се забравя. Не всеки мисли, че може да дари кръв, а всъщност нещата са точно и ясно организирани“, коментира д-р Шурлиева в предаването „Преди всички“.


 


„Пирогов“ е най-големият консуматор на кръв. Акциите за кръводаряване в лечебното заведение са ежегодни и се правят два пъти годишно.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева