Свързани новини

22.12.2021 09:31

Ако ВСС не бъде разпуснат незабавно, той може да монтира Цацаров за председател на ВКС: Михаил Екимджиев

Видян 2378 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Лилия Христовска, Defakto.bg

Г- н Екимдижев, слушаме сериозни намерения за съдебна реформа, но усещането е за тичане на място, а тези които трябва да бъдат реформирани са все по активни в публичното пространство и се бетонират кадрово – днес Прокуроската колегия  назначи  трети зам. административен ръководител  в НСлС, шести в СГП, четвърти в Апелативната специализирана прокуратура.. Не е ли прекалено мудна тази реформа?


Не смятам, че реформата е бавна, защото аз не виждам нищо да се прави по темата, освен неформални призиви през медиите на министри, на премиера Кирил Петков, на Христо Иванов Иван Гешев да си подаде оставката.  Ако това е желания формат и дотам стигат силите на т.нар. „реформаторско мнозинство“  за съдебна реформа, май е време да си зададем въпроса за какво беше цялата тази дандания от миналата година досега.   Разбирам положението,  в което се намира новото управление, разбирам, че му трябва време, за да се фокусира в определени въпроси като Ковид – кризата, цените на електрическата енергия и пр. Но докато всичко това върви, ние виждаме как този зловреден ВСС окопава свои тежко компрометирани  кадри в ръководството на прокуратурата и следствието.

Припомням, че прокуратурата и прикрепения към нея следствен апарат са пирамидална структура и в момента,  в който на най-високите нива на тази пирамида бъдат поставени протежета на Гешев, дори той по някакъв чудодеен начин да бъде сменен, неговите сенки ще продължат да торпилират всеки опит за същинска и смислена съдебна реформа.

Нали всичко трябва да е по правилата?


Колкото и да е вярна тезата, че важни са правилата, а не хората, при наличното  управление на една система, каквато е прокуратурата и при съществуващата култура и традиция на злоупотреба с власт на нейните ръководители и безропотно подчинение на редовите прокурори,  каквито и правила да бъдат въведени, моделът „Гешев“, моделът „Цацаров“ ще бъде възпроизвеждан.

През последния  месец бяха лансирани не малко идеи за бързо и незабавно предсрочно прекратяване на мандата на ВСС, за  да бъдат  блокирани  възможностите на тази окопна война,  за която Гешев очевидно се готви и която може да продължи години наред и да обрече на неуспех и без това имагинерната към настоящия момент съдебна реформа.

Вместо да бъдат предприети тези решителни и бързи действия, виждаме как новото парламентарно мнозинство се забавлява и  учи на нещо като демо версия на парламентаризъм за зеления сертификат, мораториумът за цените на електричеството, който според мен умишлено беше пуснат като димка от  ГЕРБ,  именно за да се забави темата за съдебна реформа. Но пък и темата за мораториума с охота беше приета от същите хора, които ни обещаваха бърза и радикална съдебна реформа.

Упрекът ми е към „Да, България“,  защото там са експертите в тази област, там са големите обещания и залози  за сериозна реформа. Те добре знаят колко безобразия могат буквално за дни и часове да бъдат сътворени от този ВСС. Те добре знаят, че от него зависи дали в края на крайщата ще бъде избрана Галина Захарова за председател на ВКС, слава Богу, че този избор е следващия месец.

Как тогава да бъде разпуснат ВСС, след като предстои такъв важен  избор?


Ами представете си, че този състав на ВСС отхвърли номинацията на Захарова,  макар и единствена. Тогава какво се оказва?  На Лозан Панов мандатът изтича на 10 февурари и той по силата на едно решение на КС е длъжен да напусне незабавно поста председател на ВКС.  Тоест, той автоматично престава да бъде и член по право на ВСС и тогава мнозинството на този ВСС, който  функционира в разрез с Конституцията, тотално се измества в полза на прокурорската квота и на квотата, излъчена от предишното НС, която знаем с какъв интегритет и авторитет се ползва.

Изглежда някак,  това се изпуска от погледа на съидейниците ми от „Да, България“,  от които очаквам инициатива и експретиза!  Хората от „Продължаваме промяната“ все още изглеждат не достатъчно ориентирани, а и все пак водещите лица, визирам Кирил Петков и Асен Василев, не са юристи, за да могат да прозрат толкова дълбоко и в детайли опасностите от продължаване на мандата на този ВСС.

Затова наистина се надявам в спешън порядък и новият министър на правосъдието  и Христо Иванов, за когото това уж беше лична кауза, да направят каквото е необходимо и парламентарното мнозинство да престане да се занимава с дребнотемия, докато мечтата  ни за съдебна реформа, изтича като пясък между пръстите ни.

Предсрочното разпускане на ВСС вече можеше да е направено. Аз вече казах в една статия по повод  култовото решение на Конституционния  съд за мандатите (  № 12 от 2010 г.) , което черно на бяло посочва, че  когато е нарушен квотния  принцип за формиране на един колективен орган, това е основание за предсрочно прекратяване на мандата му.  Тоест, има база на която да се стъпи, още повече, че опитът да бъде запушена дупката след оставките на двама членове от съдйската квота, бе провален.  Това е една мини конституционна криза в рамките на самия ВСС, от която няма изглед да се излезе.  А ако на Лозан Панов изтече мандата и те не изберат Захарова, още един човек от съдебната квота увисва, при това читав. Такъв състав на  ВСС обаче би могъл да монтира какъвто  и да е председател на ВКС, включително и Сотир Цацаров.

За какво говорят изострените отношения  прокуратурата – МВР?


Забелязвам през последния месец една последователна кампания на прокуратурата да заглуши МВР под претекст „ разгласяване на следствена тайна“, която уж може да се огласява  само с разрешение на наблюдаващия прокурор.   Аз смятам, че това се прави, за да бъдат сплашени полицаите, включително, за да бъде профилактиран Бойко Рашков да не изнася информация,  когато се стигне до такъв  тип разследване, каквото е това за изчезналите милиони, отпуснати за строежа на  АМ „Хемус“.  Или разследването,  свързано с аферата „Жоси“ с личното участие на главния  прокурор и баща му.  Внушението е, че нито полицията, нито Бойко Рашков могат  да  огласят информацията,  защото ще бъдат привлечени под отговорност.

Правомощието на прокуратурата да повига обвинения и да държи на къса каишка всеки неудобен, според ЕСПЧ има  „смазяващ“ ефект за свободата на  словото и правото на разпространяване  на информация – това е паралелната стратегия на Гешев, която върви заедно с кадровото окопаване.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей