Скандал между Атанасов и Биков в ефир, а Асен и Д. Добрев се захапаха задочно

Свързани новини

24.04.2023 09:29

Ако не стане с първия мандат, няма как и с втория: ГЕРБ

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Не разбирам защо Бойко Борисов пита нас”, заяви пред БНТ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов. Коалицията на Доброто била готова да преговаря с ГЕРБ, но в  НС и пред камерите, “за да могат хората да направят ясната разлика”. Коментарът му дойде след думите на Борисов, който обяви, че очаква от ПП-ДБ да отговорят какво мислят  за общо управление и от кого ще търсят подкрепа за кабинет, ако получат втория мандат. "Ако имат договорка с други партии, да го заявят. Ако търсят подкрепа само от нас, това е един разговор. Ако търсят от всички, значи задкулисието работи", каза експремиерът в петък. Атанасов заяви, че въпросът му е "клопка".


“Той е първа политическа сила и трябва да има план. Като втора политическа сила ние имаме план за действие и бихме помогнали на Борисов в тази тежка ситуация", коментира лидерът на ДБ сега. "Готови сме да му помогнем и да излезе от политиката. Другият вариант е да предложи правителство и то да мине с първия мандат без нас", каза още генералът.


Той подчерта, че конституционното задължение на ГЕРБ е да реализира първия мандат, а ако не успее - да отстъпи на вторите. “Те трябва да направят компромис, те трябва да дадат шанс на нашето обединение да направи правителство с тяхна подкрепа. Нека върнат първия мандат, ще седнем и ще преговаряме за втория мандат", заяви още Атанасов.


След изречените от него думи за "политическата пералня", която Борисов търсил в лицето на ПП/ДБ, изненадващо в ефир се включи депутатът от ГЕРБ Тома Биков.


"Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория”, контрира Биков по телефона. „Тази моя прогноза е доста вероятна. Нека малко по-спокойно да се говори за "перални". Ние, ако искаме да говорим с ПП/ДБ, е защото това е единствения вариант. Ако те представят някакъв рационален план за съставяне на правителство, ще говорим. Възможно най-нестабилният вариант за кабинет е "подкрепяйте ни, защото сме симпатични". Няма да ходим след загубилия изборите и да му дадем подкрепа ей така", каза Биков.
„Предизвикахте скандал“, отвърна му насметеният Атанасов от своя страна.


През това време двамата бивши министри Делян Добрев от ГЕРБ Асен Василев от ПП/ДБ също се контрираха в задочен спор за съдбата на бъдещия кабинет и политиките, които да следва.


“Не мисля, че най-добрата комбинация е между първите, особено ако втората сила – Промяната, иска отново да управлява бюджета на държавата. Всъщност, те ни докараха до тази ситуация. Ако ще се прави коалиция между първите двама, за да управлява ПП отново по безобразния начин, по който го прави през последните 2 г., по-добре да няма такава коалиция”, каза пред БНР Добрев.


“ПП в последните 2 г. поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката от Министерството на финансите. По-добре отново да отидем на избори, отколкото да позволим на тези “шарлатани” отново да правят експерименти с бюджета. Защото тези експерименти накрая ги плащаме всички”, заключи и подчерта, че това е личната му позиция. Добрев уточни, че официалното становище на партията му е да направи всичко възможно, за да се случи коалиция между първите две сили, защото това би било стабилно мнозинство, което би могло да извади държавата от кризата.


"Имаме дълбоко различие с ГЕРБ как да се управлява държавата”, каза минути след това пред БНР Асен Василев. “Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии (б.р. явно с ДПС и Възраждане). Ще посочим ключовите политики, с които смятаме, че България може да стане нормална европейска държава. Той увери, че ПП/ ДБ остават твърдо на позицията си да не подкрепят правителство на ГЕРБ - СДС.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби