"Аз как да гласувам за районен кмет? И те ми казват, че не мога да гласувам повече, защото съм гласувала вече. И ме убеждават, че машината има памет, която се надяват да е запазила моя глас".

Свързани новини

05.11.2023 16:53

Ако избирателят не получи бюлетина от машината, се допуска да гласува пак, но с хартиена: ЦИК

Видян 1372 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Централната избирателна комисия излязоха с указание във връзка с многобройни сигнали от София, че при машинно гласуване за кмет на общината и за кмет на район устройството разпечатва само една бюлетина. В такива случаи разпечатаната бюлетина трябва да бъде маркирана като "унищожена", а на избирателя да бъде дадена възможност да повтори вота си, но вече с хартиена бюлетина.

До този момент 35 са машините в цялата страна, които са дали различни технически проблеми, като в тези секции се гласува само с хартиени бюлетини.

Девет от въпросните машини са в Столичната община, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде БНР.

В секционните избирателни комисии в София, където се намират тези машини, е преустановено окончателно гласуването с машини. Проблемите с машинното гласуване започнаха от рано сутринта.

Стотици машини в София не могат да отчитат коректно избора на гласоподавателите заради бели бюлетини и такива, които не излизат цели, или пък при гласуване за районен и общински кмет едната бюлетина не излиза.

Затова нашата слушателка Галена Георгиева, която гласува във Френската гимназия в столицата, смята, че е лишена от правото си на глас:

"Аз как да гласувам за районен кмет? И те ми казват, че не мога да гласувам повече, защото съм гласувала вече. И ме убеждават, че машината има памет, която се надяват да е запазила моя глас".

След повтарянето на подобни случаи в хода на деня е решено избирателите с този казус да се допускат до повторно гласуване, съобщи Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия:

"Централната избирателна комисия изпрати писмо, с което ние сме уведомили всички Секционни избирателни комисии, и избирателят се допуска до повторното гласуване по избран от него начин".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец