проф. Пламен Киров

Свързани новини

05.01.2024 14:34

Ако има допълнително споразумение с Австрия за Шенген, ще бъде в нарушение на решение на НС: Проф. Пламен Киров

Видян 662 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако има допълнително споразумение за обратно приемане на мигранти с Австрия за Шенген, ще бъде в нарушение на решението на НС от 2018 г.Това каза пред БНР преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, като коментира твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че кабинетът е поел ангажимент срещу частичното ни приемане в зоната без граничен контрол по въздух и вода да приемем обратно неограничен брой кандидати за убежище.


Според Нинова споразумението е подписано в нарушение на решение на Народното събрание от 2018 г., според което правителството няма право да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

По-рано от правителството вече заявиха, че по въпроса за мигрантите България не поема никакви други ангажименти извън задълженията си по Регламента от Дъблин. Според въпросния регламент България е длъжна да приема обратно мигранти, които са регистрирани или получили международна закрила у нас като първа държава, през която се влезли в ЕС, но след това са отишли в Австрия. От МС посочиха, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. Страната има ангажимент да приема обратно хора, регистрирани у нас като търсещи международна закрила. За 2023 година приетите в България, върнати от Австрия бежанци, са 113. 69 са сирийци, а 24 от Афганистан

Проф. Киров призова управляващите да си признаят дали са подписали някакво споразумение, или "са си говорили приятелски, т.е. джентълменско споразумение сме постигнали".

Според проф. Пламен Киров влизането на България в Шенген с въздушните и морски граници е "тотален провал на българската външна политика".

Той определи това като тотална подигравка с България:

"Не трябваше да стигаме до този компромис, защото веднъж като направим компромиси, после ще продължаваме с тях. Това, което се дава на България, са едни трохи. Трябваше да настояваме да се приложи европейското законодателство и след като сме изпълнили своите ангажименти, трябва да сме в Шенген като всички останали държави".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния