Електроцентралата е "най-голямата ни съвместна инвестиция с Русия", заяви Ердоган, като добави, че тя ще бъде разширена до пълна експлоатация до 2028 г. Дотогава тя ще задоволява 10% от енергийните нужди на страната, намалявайки зависимостта на Турция от вноса на изкопаеми горива.

Свързани новини

28.04.2023 15:41

Аккую вече придоби статут на ядрена централа: Ердоган

Видян 957 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви влизането на страната си в редиците на страните с ядрена енергия, след като в четвъртък беше доставено първото гориво за електроцентралата Akkuyu. Съоръжението е най-големият съвместен проект на Турция с Русия.

"С доставката на ядрени горива по въздух и море до нашата електроцентрала Аккую вече придоби статут на ядрена централа", обяви Ердоган по време на церемония, на която той и руският президент Владимир Путин присъстваха дистанционно.

Отбелязвайки, че в света има 422 действащи ядрени реактора и 57 в процес на изграждане, Ердоган похвали "колко старателно са работили нашите инженери и работници", за да завършат централата с мощност 4800 мегавата на стойност 20 млрд. долара, която оцеля след няколко разрушителни земетресения през февруари, без да претърпи никакви щети.

Електроцентралата е "най-голямата ни съвместна инвестиция с Русия", заяви Ердоган, като добави, че тя ще бъде разширена до пълна експлоатация до 2028 г. Дотогава тя ще задоволява 10% от енергийните нужди на страната, намалявайки зависимостта на Турция от вноса на изкопаеми горива.


"Въз основа на опита ни в този проект ще предприемем действия възможно най-скоро за втората и третата ни атомна електроцентрала, които планираме да построим в различни региони", каза Ердоган.

Строителството на проекта Akkuyu започна през 2018 г., като работата се извършва от дъщерно дружество на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". По време на най-натоварените фази на строителството на обекта са били заети около 30 000 души.

Говорейки на церемонията в четвъртък, Путин похвали Ердоган, че е обърнал "голямо внимание на разширяването на руско-турските отношения". За разлика от останалите си съюзници в НАТО, Турция не наложи санкции на Русия, след като Москва започна военната си операция в Украйна миналата година. Вместо това Москва и Анкара увеличиха двустранната си търговия, а през август миналата година се споразумяха, че Тюркя ще купува природен газ от Русия в рубли.

 От началото на конфликта в Украйна Путин и Ердоган се срещнаха няколко пъти. Преди церемонията в четвъртък двамата лидери проведоха и телефонен разговор, в който обсъдиха конфликта в Украйна, сделката за зърното между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Анкара, както и развитието на ситуацията в Сирия и други "регионални въпроси", съобщиха от администрацията на турския президент.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци