Днес премиерът Денков отново преповтори една лъжа. Няма да позволя метаморфозата й в истина да се случи.

Свързани новини

08.08.2023 10:07

Академик Денков демонстрира груба намеса в работата на независимия регулатор: Шефката на СЕМ С.Момчилова

Видян 1727 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След днешното изказване на премиера Николай Денков по време на излъчен на живо на страницата на Министерски съвет във Фейсбук разговор с медии и граждани, в който той твърди, че „Има много сериозна дезинформация, СЕМ очевидно не си върши работата”, потърсихме за коментар председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

Ето какво каза специално за сайта на СБЖ Соня Момчилова:

Медии, които разпространяват постистини, ми приписаха цитата "лъжата също има право на живот", който изрично упоменах чий е и в допълнение на който казах, че единственият начин да се победи лъжата и дезинформацията е само по-голямата доза истина. Цитатът за правото на живот на лъжата принадлежи на уважавания от мен, а, мисля, и от цялата журналистическа колегия Бойко Василев.

Напоследък реших да говоря предимно с цитати и то от безспорни авторитети, защото думите ми стават повод за спекулации и шантаж. Оказва се, че безпардонността в остракизма е взела такива размери, че всевъзможни интерпретации и инвенции са допустими, във всевъзможни формати, дори в жанрово неокачествимото интервю, на което станахме свидетели днес.

Днес премиерът Денков отново преповтори една лъжа. Няма да позволя метаморфозата й в истина да се случи.

Познатите професори тези дни в един глас хулят СЕМ, един ме нарече кикимора, което не знам към кой точно вид изказ и език да причисля, но със сигурност не е пример за благоприличие и бон тон, друг един заяви претенции към "монопола за промиване на мозъци".

Доживях и академик Денков (за чиято някога благонадеждна репутация имам принос, като ръководител на пресцентъра на МС по времето на премиера Янев) да демонстрира груба намеса и неоснователни оценки за работата на независимия, повтарям, независимия регулатор.

Понеже днес пленарните дебати преминават под знака на думата "интимност", съзнавам колко голям е стремежът отношенията между политиците и медиите да не бъдат нарушавани от неудобно поведение и изобличаващи интимността въпроси.

Съдейки по резултатите от последните проучвания за медийната кондиция и доверието в медиите, позволявам си да изразя безпокойство относно независимостта и ненамесата в работата им.

Дваж по-сериозно основание имам да предупредя, че натискът върху работата на СЕМ няма да доведе до нищо полезно по отношение на доверието, плурализма и обективността.

Нашият мониторинг се провежда по утвърден и възприет от водещи европейски регулатори алгоритъм.

Твърдението, че в медиите се тиражира непроверена информация и не се спазват базови стандарти, е клевета!

Че не се упражняват санкции и не се следи за дезинформация и език на омразата, също е инсинуация.

Опитите да бъда уличена в толериране на прокремълска пропаганда и некомпетентност е маккартизъм в отвратителна и токсична форма. Опитите да бъде окаляно моето име и работата ми всъщност са опити да се демонстрира твърда ръка за справяне с всеки, който се стреми да търси баланс, нормалност. Това е и залитане в опасни крайности.

Да, лъжата тържествува и тя неумело и глупаво (за щастие) се прикрива под смокиновия лист на благородни и светли намерения, но фактите и статистиката сочат недвусмислено и неумолимо единствено, че няма шанс за полуистината, постистината и фейка, както в журналистиката, така и в политиката.

И не посягайте на СЕМ! Докато аз съм председател на българския медиен регулатор, няма да си затворя очите за нито един опит да се остракира и опетни името на нито един неудобен на властимащите журналист.

Долу ръцете от медиите, историята не прощава нито флиртовете, нито блудствените действия с правото на хората да получават качествена информация.



Снимка: Булфото



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец