Свързани новини

30.08.2012 15:53

Аятолах Хаменей: Време е за нов световен ред

Видян 1812 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният духовен водач на Ислямска република Иран аятолах Али Хаменей призова участниците в 16-та среща на върха на Движението на необвързаните да помогнат за подобряване на "политическата продуктивност" на движението в глобалното управление.


„Ние може да помогнем за подобряване на "политическата продуктивност" на Движението на необвързаните страни в глобалното управление. Можем да подготвим един исторически документ, който да доведе до промяна в това управление и да осигурим административните инструменти за това. Можем да планираме ефективно икономическо сътрудничество и да определим парадигми за културни взаимоотношения помежду си. Без съмнение, създаването на активен и мотивиран секретариат на тази организация ще бъде една голяма и значителна помощ в постигането на тези цели", заяви Хаменей по време на встъпителната си реч на 16-та среща на Движението на необвързаните, която започва в иранската столица тази сутрин, съобщава Агенция „Ирна".


"Нашите гости са се събрали тук от различни географски места - далечни и близки, и те принадлежат към различни националности и раси с различни идеологически, културни и исторически характеристики, но точно както каза Ахмед Сукарно - един от основателите на това движение по време на конференция в годината в Бендунг през 1955 г., в основата на създаването на Движението на необвързаните страни не е географско или расово и религиозно единство, а единството на нуждите. По това време държавите-членки на Движението на необвързаните страни е имало нужда от един договор, който да ги защити срещу авторитарни, арогантни и ненаситни организации и днес с напредъка и разпространението на инструментите на хегемонията, тази нужда все още съществува", каза още Хаменей в речта си.


"Бих искал да подчертая и друга истина. Ислямът ни научи, че независимо от своите расови, езикови и културни различия,човешките същества са от една природа, която ги призовава към чистотата, справедливост, доброта, състрадание и сътрудничество. Това е универсалната човешка природа, която - ако може безопасно да се насочи далеч от подвеждащите мотиви - води човешките същества към монотеизъм и разбиране на съвършената Божия същност".


"Тази блестяща истината има такъв потенциал, че може да формира основата на общества, които са свободни и гордии в същото време се наслаждават на прогреса и справедливостта. Тя може да разпростре светлината на духовността върху всички материални и светски усилия на човечеството и може да създаде рая на земята за човешките същества, преди другия рай, обещаван от божествените религии.


Тя е тази обща и универсална истина, която може да формира основите на братско сътрудничество между народите, които нямат никакви прилики по отношение на външна структура, историческо наследство и географско местоположение".


"Всеки път, когато международното сътрудничество се основава на такава база, правителствата ще изградят своите отношения помежду си не въз основа на страх и заплахи, или алчност и едностранни интереси, или посредничество на предатели и користна лица, а въз основа на здравословни и споделени интереси и по-важното е, че тези интереси са на човечеството. По този начин, правителствата може да освободят пробудената си съвест и да освободят умовете на техните народи.


"Този ред, базиран на ценности е точно обратното на реда на хегемонията, който е следван, пропагандиран и воден от хегемонистичните западните сили в последните векове и от властното и агресивно правителството на Америка днес", изтъква още Хеменей.


"В близкото минало, сме били свидетели на провала на политиката от ерата на Студената война и едностранчивостта, която последва. Научавайки уроците от този исторически опит, светът е в преход към нов международен ред и Движението на необвързаните народи може и трябва да играе нова роля. Този нов ред трябва да се основава на участието на всички народи и равни права за всички от тях. И като членове на това движение, нашето единство е от очевиднa необходимост в сегашната епоха за установяването на нов ред", обяви Хаменей пред делегатите от Движението.


Съветът за сигурност на ООН има нелогични, несправедливи и напълно недемократични структура и механизъм. Това явна форма на диктатура, която е остаряла и чиято годност е изтекла. Именно чрез злоупотреба с този неправилен механизъм, Америка и нейните съучастници успяват да прикриват тормоза с благородни каузи и да го наложат на света. Те защитават интересите на Запада в името на "човешките права". Те взаимодействат с военни сили в други страни в името на "демокрацията". Те насочват към беззащитни хора в селата и градовете техните бомби и оръжия в името на "борбата срещу тероризма".


Според тяхна гледна точка, човечеството е разделено на първо-, второ- и третокласни граждани. Човешкият живот се счита за евтин в Азия, Африка и Латинска Америка и скъп в Америка и Западна Европа. Сигурността на Америка и Европа се смята за важна, а сигурността на останалата част от човечеството се смята за маловажна. Изтезанията и убийството са допустими и напълно игнорирани, ако се извършват от Америка. Ционистите и техните марионетки не тревожат съвестта си, че имат тайни затвори в различни места на различни континенти, в които беззащитни затворници, без юридическо представителство и които не са били съдени в съда, се третират по най-грозен и отвратителен начин.


Доброто и злото се определят по напълно едностранен и селективен начин. Те налагат своите интереси на народите по света в името на "международното право". Те налагат своите властни и незаконни искания в името на "международната общност". Използвайки своята модерна и организираната медийна мрежа, те дегизират лъжите си като истина, а репресиите им - като усилия за насърчаване на правосъдието. И обратното определят като лъжа всяко истинско изявление, което разкрива измамата им и слагат етикет на всеки легитимно искане -закачливо", казва още Хаменей в речта си.


"Ислямска република Иран счита използването на ядрени, химически и други подобни оръжия за голям и непростим грях. Ние предложихме идеята за "Близкия изток без ядрени оръжия" и ние се придържаме към нея. Това обаче не означава отказ от правото ни на мирното използване на ядрената енергия и производство на ядрено гориво. Въз основа на международните закони, мирното използване на ядрената енергия е право на всяка страна", категоричен бе духовният водач.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.