В публикация в блога си, ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че ИИ в крайна сметка може да замени около 40 % от работните места в световен мащаб. Правителствата трябва "активно да се справят" с технологията и да създадат мрежи за социална сигурност, за да се противопоставят на този проблем, пише Георгиева.

Свързани новини

21.01.2024 08:01

AI върши работата на британските политици: Министър

Видян 24282 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Членовете на британското правителство са възложили традиционната си работа по четене на стратегически документи и доклади на експериментален изкуствен интелект, заяви депутатът от Консервативната партия Алекс Бъргарт на конференция в Лондон. Освен че ще намали работното си натоварване, Бъргарт заяви, че изкуственият интелект може да лиши от работа хиляди държавни служители.

Всички документи и доклади, които попадат на бюрото на Бъргарт, се филтрират през "червена кутия на ИИ", заяви парламентарният секретар, отговарящ за внедряването на технологията, на събитие, организирано от Центъра за политически изследвания.

"Това, което тя прави, е да чете документите, които попадат в червената ви кутия, да ги обобщава, да подчертава връзките между документите, връзките между предишни документи", каза той, според публикация в Daily Mail, посветена на конференцията.

"И с течение на времето, когато усъвършенстваме този модел, той ще се превърне, вярвам, в институционалната памет на катедрата", прогнозира той.


Не е ясно доколко изкуственият интелект е способен да се справи със сложни политически въпроси. Друга платформа, разработена от правителството за взаимодействие с обществеността - подобна на ChatGPT - се провали с гръм и трясък, като даваше невярна информация в около една пета от случаите и необяснимо отговаряше на някои въпроси на френски език, според министъра. Бъргарт не каза дали "червената кутия на изкуствения интелект" споделя част от кода си с неуспешния чатбот.

Министърът заяви, че все още проверява ръчно всички документи, подавани през червената кутия. "Получавате резюмета, получавате дълги доклади, но моят личен кабинет все още чете дългите доклади, както и аз", каза той. "За министрите ще бъде въпрос как да приоритизират времето си с обобщенията, които получават, и колко надеждни според тях са обобщенията."

Бъргарт заяви, че друг неназован министър и висш държавен служител, Алекс Чисолм, използват същата система, за да намалят работното си натоварване, и че се стреми да осигури финансиране през пролетта, за да внедри технологията в цялото правителство.

Депутатът от Либерално-демократическата партия Сара Олни осмя идеята. "Депутатите и министрите прекарват времето си, за да преглеждат делата и политиката, това е техният хляб и масло", каза тя пред Daily Mail. "Ако не могат да си направят труда да прочетат нещата сами, може и да оставим роботите да управляват страната."


Докато появата на изкуствения интелект може да улесни работата на Бъргарт, други може да се окажат излишни. Министърът заяви на конференцията, че ИИ може да поеме "хиляди" работни места в държавната администрация за разкриване на измами, което ще доведе до "бъдеще, в което държавната администрация ще бъде по-малка, отколкото е днес".

В публикация в блога си, ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че ИИ в крайна сметка може да замени около 40 % от работните места в световен мащаб. Правителствата трябва "активно да се справят" с технологията и да създадат мрежи за социална сигурност, за да се противопоставят на този проблем, пише Георгиева.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.01.2024 16:07

    Особено интересни ще се окажат файловете закупени от България наскоро - аферата "школо". Британския Изкуствен Интелект ще разбере бързо=бързо много тайни на родителите на българските ученици ... Например банковите им сметки в България и на по-богатите от тях по света . Кой какво е правил през годините на т.н. преход , какво е "спестил" в швейцарски и други банки ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв