AI представлява заплаха на ниво изчезване, правителството на САЩ трябва да получи нови "извънредни правомощия" за контрол на технологиите: Доклад на Държавния департамент

Свързани новини

12.03.2024 10:37

AI представлява заплаха на ниво изчезване на човечеството: Доклад на Държавния департамент на САЩ

Видян 834 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ново проучване, финансирано от Държавния департамент на САЩ, се призовава за временна забрана на създаването на усъвършенстван изкуствен интелект, преминал определен праг на изчислителна мощ.

Авторите му твърдят, че тази технология представлява "заплаха за човешкия вид на ниво изчезване".

Проучването, поръчано в рамките на федерален договор за 250 000 долара, призовава също така за "определяне на извънредни правомощия" за изпълнителната власт на американското правителство "за реагиране на опасни и бързо променящи се инциденти, свързани с ИИ" - като "рояк роботи".

Третирането на високотехнологични компютърни чипове като международна контрабанда и дори следенето на начина, по който се използва хардуерът, са само част от драстичните мерки, за които призовава новото проучване.

Докладът се присъединява към хор от индустриални, правителствени и академични гласове, които призовават за агресивно регулаторно внимание към горещо преследвания и променящ играта, но социално разрушителен потенциал на изкуствения интелект.

През юли миналата година Агенцията на ООН за наука и култура (ЮНЕСКО) например съчета загрижеността си за изкуствения интелект със също толкова футуристични притеснения относно технологиите за мозъчни чипове, подобни на Neuralink на Илон Мъск, като предупреждение за "невронаблюдение", нарушаващо "психическата неприкосновеност".


Макар че в новия доклад на първата му страница се отбелязва, че препоръките му "не отразяват възгледите на Държавния департамент на Съединените щати или на правителството на Съединените щати", неговите автори информират правителството за ИИ от 2021 г. насам.

Авторите на проучването, консултантска фирма за ИИ, състояща се от четирима души, наречена фирма Gladstone AI, ръководена от братята Жереми и Едуард Харис, заявиха пред TIME, че по-ранните им презентации за рисковете, свързани с ИИ, често са били изслушвани от правителствени служители, които нямат правомощия да предприемат действия.

Това се е променило в Държавния департамент на САЩ, казаха те пред списанието, защото неговото Бюро за международна сигурност и неразпространение на оръжия е специално натоварено с ограничаването на разпространението на нови оръжия с катастрофални последици.

А в доклада на Гладстон AI се отделя значително внимание на "риска от въоръжаване".


Те пишат, че един нападателен, усъвършенстван изкуствен интелект "потенциално би могъл да се използва за проектиране и дори за извършване на катастрофални биологични, химически или кибернетични атаки или да даде възможност за безпрецедентни оръжейни приложения в роботиката на рояци".

Но в доклада се споменава и втори, още по-безрадостен сценарий, който се описва като риск от "загуба на контрол" на ИИ.

Те пишат, че има "основания да се смята, че те [оръжейните ИИ] могат да бъдат неконтролируеми, ако се разработват с помощта на настоящите техники, и по подразбиране могат да се държат враждебно към хората".

С други думи, машините могат сами да решат, че човечеството (или част от него) е просто враг, който трябва да бъде изкоренен завинаги.

Главният изпълнителен директор на Gladstone AI, Жереми Харис, също представи подобни сериозни сценарии пред изслушванията, проведени от Постоянната комисия по промишленост и технологии в Камарата на общините на Канада миналата година, на 5 декември 2023 г.

Няма да е пресилено да се каже, че разговорите в пограничната общност за безопасност на ИИ оформят близкото бъдеще на ИИ като оръжие за масово унищожение - каза Харис пред канадските законодатели.

'Публично и частно лабораториите за граничен ИИ ни казват да очакваме, че през следващите няколко години системите за ИИ ще бъдат способни да извършват катастрофални атаки със зловреден софтуер и да подпомагат проектирането на биологично оръжие, наред с много други тревожни способности', според отразяването на забележките му от IT World Canada.

Нашето собствено изследване - каза той - показва, че това е разумна оценка.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 До-цент Мара Шопова-Шепова от Толбухинско-статистик към БАН 12.03.2024 11:46

    Ние бългериъните нямаме нужда от AI. И без AI си изчезваме доброволно, чрез гласуването за все един и същи "все честни и все супер чко достийни спасители", които не могат да се надлъжат в момента как да разделят торта Бълрегиа!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.