SAG-AFTRA, профсъюзът на актьорите, в който от миналата седмица стачкуват 160 000 членове, се опасява, че изкуственият интелект ще доведе до много по-малък брой заети актьори в бъдеще

Свързани новини

22.07.2023 07:03

AI е проблем за писателите. Но актьорите може да се страхуват още повече

Видян 750 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колко актьори са нужни за създаването на филмите и предаванията на студиата и стрийминг услугите? SAG-AFTRA, профсъюзът на актьорите, в който от миналата седмица стачкуват 160 000 членове, се опасява, че изкуственият интелект ще доведе до много по-малък брой заети актьори в бъдеще.

Преговорите между актьорите и големите студия и стрийминг услуги, които създават филми и телевизионни предавания, се провалиха по няколко въпроса, но вероятно никой от тях не е по-спорен - и по-неизвестен - от използването на изкуствен интелект.

В Холивуд може да изглежда, че ИИ ще бъде по-голям проблем за сценаристите, отколкото за актьорите, особено след като ChatGPT се използва за писане на всичко - от статии в юридически и бизнес училища до юридически доклади, с различна степен на успех. А извоюването на ограничения за ИИ е проблем за Гилдията на американските сценаристи, която от 2 май стачкува срещу същите студиа и стрийминг услуги. Но SAG-AFTRA и нейните стачкуващи членове са ужасени от последиците и за ИИ.

"Ако не се изправим сега, всички ще имаме проблеми. Всички ние ще бъдем застрашени от това да бъдем заменени от машини", каза Фран Дрешър, президент на SAG-AFTRA, на пресконференция миналата седмица.


Борбата за виртуални актьори и представления

Компютърно генерираните изображения (CGI) за създаване на виртуални актьори и статисти са нещо старо в Холивуд. Но точно както компютрите позволиха да се заменят художниците аниматори, които преди рисуваха по 24 кадъра за всяка секунда филм, изкуственият интелект позволява много по-лесно и по-евтино използване на CGI за генериране на изпълнения от актьори, които не са там. Затова SAG-AFTRA твърди, че студията искат да използват изкуствения интелект, за да премахнат работата на актьорите.

Използването на ИИ за създаване на представления, които никога не са се състояли, не е само хипотетично. Това вече се случва. Но генерираните от ИИ дълбоки фалшификати, като поредица от убедителни, но напълно изфабрикувани видеоклипове на двойник на Том Круз, се срещат предимно в социалните мрежи, а не във филми или предавания на студията.


Но същата технология може лесно да се използва за замяна на актьорите във второстепенните роли в студийни и стрийминг продукции - тези, които са изброени в надписите със заглавия като "втори полицай" или "сервитьор в ресторанта". Тези роли създават огромен брой работни места, от които членовете на SAG-AFTRA зависят, за да плащат сметките си.

Към момента двете страни дори не са съгласни с това какво предложение имат студията за използването на изкуствен интелект занапред. Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), който представлява студиата и стрийминг услугите в преговорите, заяви, че неговото предложение предвижда нова защита на ИИ за актьорите и че то "защитава цифровите подобия на изпълнителите, включително изискване за съгласие на изпълнителя за създаването и използването на цифрови реплики или за цифрови промени на изпълнението".

Но профсъюзът настоява, че заплахата за работните места е съвсем реална и че уверенията на студията не струват толкова, колкото твърди ръководството.

"Те предлагат нашите фонови изпълнители да могат да бъдат сканирани, да им се плати за един ден заплата и тяхната компания да притежава това сканиране, техния образ, тяхното подобие и да може да го използва до края на вечността във всеки проект, който пожелае, без никакво съгласие и без компенсация", каза Дънкан Крабтрий-Ирланд, главен преговарящ на профсъюза.


AMPTP отрича това да е залегнало в нейното предложение, като казва, че ще бъде позволено да се използват само "във филма, за който е нает актьорът на заден план".

SAG не казва какво е било нейното контрапредложение. Ясно е обаче, че актьорите не желаят студията да използват техните образи без тяхното разрешение, принос и, което е важно, без компенсация.


Пряка забрана на AI е малко вероятна

Експертите твърдят, че каквато и сделка да бъде постигната по отношение на изкуствения интелект, тя няма да доведе до категорична забрана за използването му за създаване на виртуални актьори във филми. По-вероятно е да се установят правила за използването му и минимални компенсации за актьорите, чийто глас или образ е манипулиран и вмъкнат с помощта на ИИ.

"Мисля, че сме далеч от този момент", казва Антъни Паломба, професор в Darden School of Business към Университета на Вирджиния и експерт по развлекателни науки и медии, говорейки за забрана на ИИ. "Студиата се колебаят дали да дадат някакви ограничения за използването на ИИ. Актьорите знаят, че технологията съществува, но не знаят за какво ще я използват".


Използването на CGI за създаване на виртуални представления се прави в Холивуд от много десетилетия, като се създават кадри на тълпата в спортни филми и на воини в бойни сцени.

Преди повече от 20 години дори се е използвал CGI за създаване на близки планове на говорещи герои, когато актьорът не е бил на разположение. CGI е използван за заснемането на финалната сцена на Нанси Марчанд, която играе майката на Тони Сопрано в "Семейство Сопрано" на HBO през 2001 г., въпреки че тя вече е била починала, преди сцената да бъде написана.

Според експертите обаче темпото на промяна и напредъкът на технологиите за ИИ е едно от нещата, които затрудняват постигането на сделка.

"Тази технология се развива толкова бързо, че е много трудно да се изработи смислен набор от детайли и насоки, които няма да бъдат остарели в кратък период от време", казва Роуън Къран, анализатор във Forrester и експерт по ИИ и машинно обучение.

"Истинското безпокойство и емоции са свързани не само с това, което се случва сега, но и с поглед към бъдещето", каза Джошуа Глик, гостуващ професор по кино и електронно изкуство в Бард.


ИИ ще бъде тема на други трудови преговори

Запитан дали писателските или актьорските професии са най-застрашени от ИИ, Паломба от Университета на Вирджиния отговори: "Не съм сигурен, че някой знае отговора на този въпрос. Ако кажат, че знаят, значи ви лъжат."


Всички други спорни въпроси в тези преговори се свеждат до долари и центове. Но борбата за изкуствения интелект е свързана с контрола и техниките, използвани в бъдещите филми и предавания, както и с трудното за изчисляване въздействие, което това ще има върху работните места. Според експерти намирането на средна позиция може да се окаже особено трудно поради тази причина.

"Мисля, че това е трудно при ИИ, защото се преговаря за нещо, за което никой не е сигурен какво ще бъде въздействието след години", казва Андреа Шнайдер, професор в юридическия факултет на Кардозо и експерт по преговори и разрешаване на конфликти.

Както и да се развие този въпрос при тези две стачки, той няма да е последният път, когато се появява в трудовите преговори. Според оценка на Goldman Sachs до 300 милиона работни места на пълно работно време в световен мащаб могат да бъдат автоматизирани по някакъв начин чрез използването на изкуствен интелект.

"Актьорите и сценаристите са нещо като канарче във въглищната мина", казва Дейвид Ганкел, професор по комуникации в Университета на Северен Илинойс, който следи ИИ в медиите и развлеченията. "Те първи се сблъскват с този проблем и се занимават с него много преди шофьорите на UPS."


Източник: CNN





 














 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей