Близо 100 лева ще излезе агнето за Великден, предава Блиц. Фермери договарят тарифата на пресните мръвки още отсега. В магазините пък се очаква агнешкото да поевтинее с левче спрямо миналата година, прогнозираха експерти.
Животновъди от цяла България ще предлагат цели агнета за празника на цена между 5 и 8 лв. „Ако купувате на едро, ще ви излезе по-евтино. За една бройка тарифата е 5,70 лв. за килограм”, обясни фермер от Кресна. Пресни мръвки от Троян пък ще напълнят хранителните вериги.
През 2013 г. нямаше недостиг на българско месо и се очаква за този Великден също да няма дефицит. Повече вносно месо е имало по магазините през 2012 г., когато сме купували замразени бутове и плешки от Нова Зеландия и Австралия.
„Все още е рано да се каже каква ще бъде цената на едро на агнешкото. Тя ще е ясна две седмици преди Великден”, обясни шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Миналата година средната цена на агнешкото за Великден беше около 12-13 лв. за килограм. „Двойно по-евтино излиза месото за празничната трапеза, ако се купи от фермери. Затова всяка година се снабдяваме с прясно агнешко от животновъди от Първомай”, обясни Маринела Иванова от Пловдив.
Още отсега в интернет са пуснати обяви за продажба на агнета. „Предимство на тази покупка е, че получавате гаранция за качеството на месото. Агнетата ни са хранени с екологично чиста храна”, рекламират животновъди. Експерти допълниха, че често месото в магазините, което е обявено само за охладено, всъщност е било дълбоко замразено и след това обработено по специален начин, за да изглежда прясно. Това е практика при мръвките, които идват от чужбина, уточниха специалистите.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Никога не забравяйте, че е необходимо ...
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс