Свързани новини

31.01.2022 17:03

АЕЖ е притеснена от идеите за наказателна отговорност за журналисти

Видян 1725 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асоциацията на европейските журналисти е силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 г.  За скандалните предложения на депутатката от ПП 19 минути вече предупреди.


 


Видно от стенограмата е, че народната представителка от “Продължаваме промяната” Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации.


 


Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление. 


 


Никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята, вместо това председателят Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, заявява, че има идея и ще я сподели на коалиционно ниво. В дискусията как да се търси отговорност от авторите на публикации със заблуждаващо съдържание се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който казва, че проблемът е, че на някои сайтове не може да се открие нито собственикът, нито авторът и затова няма как да се търси отговорност, “иначе, разбира се, всички сме за”.


 


Тошко Йорданов отговаря, че “този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите” и обещава да представи тази промяна.


 


Асоциацията на европейските журналисти настоява народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв