Според собствените оценки на администрацията проектът ще генерира достатъчно петрол, за да се отделят 9,2 милиона метрични тона въглеродно замърсяване, което затопля планетата, което е равносилно на 2 милиона автомобила с газови двигатели.

Свързани новини

14.03.2023 09:24

Администрацията на Байдън одобри спорния проект Willow за добив на нефт

Видян 1774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Администрацията на Байдън одобри мащабния проект за нефтени сондажи Willow в Аляска, с което разгневи защитниците на климата и създаде предпоставки за съдебно оспорване, предаде CNN.


Проектът "Уилоу" е десетилетно начинание за сондиране на нефт в Националния петролен резерват, който е собственост на федералното правителство. Районът, в който е планиран проектът, съдържа до 600 млн. барела петрол, въпреки че ще са необходими години, за да достигне до пазара, тъй като проектът все още не е изграден.

Според собствените оценки на администрацията проектът ще генерира достатъчно петрол, за да се отделят 9,2 милиона метрични тона въглеродно замърсяване, което затопля планетата, което е равносилно на 2 милиона автомобила с газови двигатели.


Одобрението е победа за двупартийната делегация на Конгреса на Аляска и за коалицията от местни племена и групи от Аляска, които приветстваха сондажа като така необходимия нов източник на приходи и работни места за отдалечения регион.


"Най-накрая го направихме, Уилоу най-накрая е одобрен отново и почти буквално усещаме как бъдещето на Аляска се озарява благодарение на нея", заяви в изявление сенаторът републиканец Лиза Мърковски от Аляска, като добави, че Аляска "сега е на прага на създаването на хиляди нови работни места, генерирането на милиарди долари нови приходи" и "подобряването на качеството на живот в Северния склон и в целия ни щат".


Но това е сериозен удар за групите за защита на климата и коренните жители на Аляска, които се противопоставиха на Уилоу и твърдяха, че проектът ще навреди на амбициозните климатични цели на президента и ще създаде рискове за здравето и околната среда.


Проектът предизвика въстание на онлайн активисти срещу него, включително повече от един милион писма, изпратени до Белия дом в знак на протест срещу проекта, и петиция Change. org с милиони подписи.


Очаква се защитниците на околната среда да оспорят проекта в съда. Earthjustice, екологична правна група, подготвя дело срещу проекта и възнамерява да докаже, че правомощията на администрацията на Байдън да защитава ресурсите на обществените земи в Аляска включват предприемането на мерки за намаляване на въглеродното замърсяване, което в крайна сметка ще се увеличи с проекта Willow.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв