Свързани новини

06.06.2013 10:48

Адемов поиска помощите да са обвързани с образование

Видян 1540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалните помощи да бъдат обвързани с образование или форма на квалификация на лицата, които ги получават, поиска социалният министър Хасан Адемов пред Нова телевизия.


"Да придобиеш един занаят, дори да нямаш образователен ценз, не е толкова трудно. Въпросът е това да се организира", уточни той. По думите му само така ще се ограничи професията "безработен".


"Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани", посочи той и отчете, че най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж.


"Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация", уточни той и изрази мнение, че така ще имаме по-конкурентна икономика.


"В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Да дадем възможност на бизнеса да се развива и оттам хората, които имат нужда от социално подпомагане, да намалеят", посочи Адемов. По думите му, ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж.


Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. По думите му страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота.


"Няма как държавата да няма социално подпомагане и то към най-уязвимите групи от обществото", посочи министърът.


Ако погледнем структурата на безработните у нас, ще видим, че тези, които са трайно безработни и нямат шанс на пазара на труда, са с ниско образование – до четвърти клас, или с основно образование, което предполага, че те по дефиниция са аутсайдери на пазара на труда, посочи той.


По отношение на пенсионната реформа Хасан Адемов заяви, че мерките в тази посока ще бъдат огледани изключително внимателно. "Няма конкретно решение към момента", поясни социалният министър и уточни, че до началото на обсъждането на следващата бюджетна година ще бъде взето решение по въпроса.


Според него профилът на това правителство "не е профил на правителство, което да раздава готовите пари".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец