Свързани новини

Свързани видео

04.06.2013 12:40

Абитуриенти в Пирот трогнаха Балканите

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато в България абитуриенти се бият или танцуват кючек с ромски оркестър, в съседна Сърбия младите завършващи учат Балканите на хуманност.


Абитуриентите от гимназията в град Пирот в Сърбия решиха с парите, които иначе щяха да похарчат за скъпи рокли и костюми за бала, да помогнат на деца в нужда.

Те нарекоха акцията си „Твоите пет минути блясък – нечий цял живот“. Момчетата и момичетата събраха 310 000 динара /1 евро = 110 динара/ и ги предадоха на родителите на деца от Пирот с тежки заболявания.

Абитуриентите събраха парите, като отидоха на тържеството по повод завършването си, облечени с дънки и тениски, каквото беше и мотото на акцията: вместо да се хвърлят пари за скъпи тоалети, които те ще облекат веднъж в живота си, да помогнат с тези пари на хора, на които им трябват средства за операции, за лекарства – за живот, пише „Вечерне новости“.

Абитуриентките Мая Чирич и Мая Игич казаха, че са участвали всички ученици. Те се надяват тяхната инициатива да се превърне в традиция.

На изпращането на абитуриентите в тържествената зала на гимназията бяха връчени договорите за парична помощ на едногодишния Матея Лазаревич, 12-годишния Предраг Потич и 5-годишния Чеда Тошич.

Майката на малкия Матея Моника Станишич не можа да сдържи сълзите си заради помощта, която получи от абитуриентите. „Съпругът ми и аз дадохме всичките си пари за лечението на сина ни Матея, който от рождение има тежко чревно заболяване. Вече са му направени седем тежки операции. След последната операция получи епилепсия и хепатит В. Наистина ни е невероятно трудно, защото лекарствата и лечението са много скъпи и тази помощ означава за нас страшно много“, разказа през сълзи Моника за Танюг.

Директорът на гимназията в Пирот Братислав Кръстич каза, че е горд с учениците си, които с делата си показаха, че „са добри хора, което на днешно време може би е и най-важното. Още през октомври миналата година, когато беше решено да се проведе такава акция, им казах, че още тогава са си взели матурата и са издържали изпита по зрялост с възможно най-високата оценка“, каза Кръстич.

След връчването на договорите на семействата на болните деца абитуриентите, облечени с тениски с надпис „Твоите пет минути блясък – нечий цял живот“, преминаха по централната улица на града под аплодисментите на хиляди техни съграждани, събрали се да ги поздравят.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак