Свързани новини

21.07.2009 09:02

А. Семов: Правомощията на президента трябва да се разширят

Видян 1952 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правомощията на президента трябва да разширят, заяви зам. председателят на Народното събрание и депутат от партия „Ред, законност и справедливост“ Атанас Семов, цитиран от БГНЕС.


Той подчерта, че това е негово лично мнение, защото ние сме страна с парламентарно управление, а не президентска република. Президентът се избира не от парламента, а пряко от народа и Конституцията трябва да бъде променена или в посока да бъде избиран от парламента и да е с ограничени правомощия, или пряко от народа, но с разширени.
Неговото лично мнение е, че разширяване на президентските правомощия е по-подходящо и конституцията трябва да бъде променена преди президентските избори. Правомощията на президента трябва да бъдат повишени в посока на по-активно участие в законодателната инициатива, така че ветото му да не може да се преодолява толкова лесно, както и да има възможността да насрочва референдуми, каза още Семов.
Той заяви, че РЗС ще представи своите виждания, за да бъдат широко обсъдени. Според него е очевидно, че изваждането на прокуратурата от съдебната власт е неизбежно, въпреки че Семов не е сигурен дали на 100% това ще бъде ефективно.
Извън промените в Конституцията, по думите на Семов, има нужда от свикване на Велико народно събрание, което да изготви и приеме изцяло нова конституция. Това трябва да се случи в рамките на това Народно събрание, което може и да не завърши мандата си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей