На второ място по честота на споменаване на европейско ниво с 82% е заплахата от бедност и социално изключване, следвана от изменението на климата и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, които са на трето място с 81%.

Свързани новини

12.01.2023 17:01

96% от българите са притеснени от поскъпването на живота: Евробарометър

Видян 1238 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците, сочи последното проучване на Евробарометър за Европейския парламент, публикувано днес. Подкрепата за ЕС остава на високо ниво, но гражданите очакват Съюза да работи по решения за смекчаване на последиците от кризите.

Във всяка държава членка на ЕС повече от седем на всеки десет анкетирани са обезпокоени от нарастващите разходи за живот, като най-високи са резултатите в Гърция (100%), Кипър (99%), Италия и Португалия (и двете с 98%).

В България делът на хората, които са притеснени от нарастващите разходи за живот, се доближава до най-високите нива с 96%. Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи.

На второ място по честота на споменаване на европейско ниво с 82% е заплахата от бедност и социално изключване, следвана от изменението на климата и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, които са на трето място с 81%.

Българите посочват на второ и трето място също заплахата от бедност и социално изключване и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, съответно с 86% и 85%, докато заплахата от изменението на климата остава по-назад с 69%.

Гражданите очакват ЕС да продължи да работи върху решения за смекчаване на усложняващите се ефекти от серията последователни кризи, които засегнаха континента. Високата подкрепа за ЕС се основава на опита от минали години, когато Съюзът демонстрира забележителна способност да се обедини и да въведе ефективни мерки. Към момента на проучването гражданите не са доволни от предприетите действия нито на национално, нито на европейско ниво. Само една трета от европейците изразяват задоволство от мерките, предприети от техните национални правителства или от ЕС за справяне с нарастващите разходи за живот.

Българите изразяват по-силно недоволство от средното за ЕС по отношение на мерките, предприети от националното правителство (21%), а по отношение на мерките, предприети от ЕС, резултатите са съизмерими със средните за Съюза - 32%.

По отношение на финансовото състояние на гражданите проучването показва, че последиците от поликризата се усещат все по-отчетливо. Почти половината от населението на ЕС (46%) заявява, че жизненият им стандарт вече е понижен поради последиците от пандемията от COVID-19, последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна и кризата с разходите за живот. Други 39% все още не са усетили понижаване на жизнения си стандарт, но очакват това да се случи през следващата година, което представлява мрачна перспектива за 2023 г.

Данните за България по тези показатели сочат, че според 53% от анкетираните жизненият им стандарт вече е понижен, а други 28% очакват това да се случи през 2023 г. Друг индикатор за нарастващите икономически ограничения е увеличаването на дела на гражданите, които



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 наложително 13.01.2023 10:00

    Защо политическия елит, депутати и Президент работят упорито за затриване на бълг.народ и държава? Защо допуснахме престъпници и чужди агенти да определят настоящето и бъдещето на нас и поколенията ни/ако ги има/? Наложително е суверена да си влезе в роля и да прекъсне престъпните действия на властимащите!!! Те освен алчни пнрестъпници и продажници са и много страхливи, видят ли протести и стачки веднага дават на заден

  • 001 Аритметика за начинаещи 13.01.2023 03:40

    Урок № 7 : Що е това понятие АКСЬОМА в аритметиката? Да приемем за нагледен пример за аксьома, следната аритметическа задачка.В задачката е дадено, че само 96% от обществото са притеснени от цените. От което си вадим заключението, че на останалите 4% изобщо не им дреме за някакви си цени и изобщо не са притеснени, нито от цени, нито от нищо. От всеобщата формула или теоремата на Пиер дьо Ферма, изобретена още през 1637 г., всички ( или поне 4% процента на "спокойните" от обществото) се знае, че тези 4% не са притеснени защото от около 33 години си цоцат законо и почтено от потенциалните несбъднати или възпрепятствани за осъщестяване приходи на "притеснените" 96%,които в аритметиката се наричат за по-кратко "budali", които 96% от своя страна съумяват хем да се притесняват от цените, нo хем и да гласуват/негласуват( което е все едно и също, като действие в аритметиката и се нарича "реципрочност") и да приемат за АКСЬОМНА даденост, същите тия "спокойните" 4%!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец