Свързани новини

29.08.2016 14:40

90 милиона лева дължи НЕК на АЕЦ Козлодуй

Видян 1373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 милиона лева за продадения й ток. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на централата Иван Андреев. За да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ "Козлодуй" няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева. Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев.


Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер, коментира изпълнителният директор на централата.


Той посочи още, че повечето от дейностите по удължаване на работата на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" вече са изпълнени. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй" е дала вече близо 75 милиона евро, каза Иван Андреев.


По отношение на 5-и блок са изпълнени към 85 % от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина, допълни той.


Дейностите по 6-ти блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години.


Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-ти блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи, посочи Андреев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.