18.12.2009 16:48

83-ма полицаи са обучени за разследване и противодействие на измами с фондове на ЕС

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

83 разследващи полицаи и оперативни служители от Икономическа полиция, главните дирекции “Досъдебно производство” и “Криминална Полиция”, както и служители от Софийска градска прокуратура бяха обучени в два семинара, информират от МВР.


Проведените през ноември форуми бяха посветени на разследването, разкриването и противодействието на измами с фондове на ЕС. Семинарите са организирани в рамките на международен проект “Противодействие на престъпления, свързани със злоупотребата с финансови средства, предоставени на България от ЕС” по Специфичната Програма на Европейската комисия: “Превенция и борба с престъпността“. Проектът бе одобрен и подписан от Европейската комисия на 31 юли, а инициативите по него стартираха през септември. Продължителността на проекта е 18 месеца с общ бюджет от 213 135 евро, като Европейската комисия финансира пряко 70% от общите разходи, а националното съфинансиране е в рамките на 30%. Партньори са Академията за подготовка на кадри за съдебната полиция на Португалия, Националната служба на полицията на Полша, Върховна касационна прокуратура, Софийски градски съд, Пловдивски окръжен съд, Варненски окръжен съд, Държавен фонд “Земеделие”. След края на обучението участниците в семинарите получиха сертификати. През периода октомври - ноември 2009 година беше проведено и анкетно проучване от сътрудници на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) при МВР със служители от ГДКП и разследващи полицаи от областните дирекции на МВР в страната. Събраните статистически данни и последващият анализ ще позволят да се формира оценка на състоянието на законодателството и институционалната организация при противодействието на престъпността. През 2010 година предстоят два семинара за обучители, които по-късно ще обучат още 115 разследващи полицаи, оперативни работници и служители от апелативните прокуратури по места.
Основните цели на проекта “Противодействие на престъпления, свързани със злоупотреба с финансови средства, предоставени на България от ЕС” са повишаване на капацитета на разследващите органи и полицейските звена с правомощия за превенция, пресичане и разкриване на престъпления с фондове на ЕС. Чрез изпълнението на дейностите по проекта се предвижда да бъде създадена организация и модел за работа в екип при разследване на конкретни казуси. Предстои да бъде изготвена единна методология за оперативна дейност и разследване на този вид престъпления, както и да бъде съставено методическо ръководство за работа в специализираните структурни звена на МВР в страната. Информацията е цитирана от агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион