06.01.2009 18:13

800 съдят Бойко за непочистените улици

Видян 1969 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както 19` съобщи за петте снежни дни до 5 януари рекорден брой от близо 800 души се потрошиха по непочистените и заледени столични улици. Много от тях са се заканили да търсят възмездие и да съдят общината заради нанесените им вреди, научи вестникът.


В института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ през травматологичните кабинети минаха повече от 750 души – 622 възрастни и 94 деца, като 110 от тях са били приети за лечение в болница. Голяма част от пострадалите са преминали през операционните, като значителна част от случаите се касаят за счупване на тазобедрената става. Други 45 граждани, пострадали по същото време, пък са потърсили медицинска помощ в болницата за многопрофилно лечение „Царица Йоана“.


Всеки от тях може да потърси съдебна отговорност от общината заради заледените от снега улици, в следствие на което е последвало нараняването му. Размерът на иска зависи от степента на увреждането, коментираха юристи за 19`. Практиката показва, че обикновено потърпевшите получават поне 1000 лв.


Когато искът е до 25 хил. лв., той се завежда в Първа инстанция, т. е. в Районния съд. Ако е над 25 хил. лв. прошението се отнася до магистратите на втора инстанция – Окръжния съд. За София с такъв статут е Софийския градски съд.


Препоръчително е, когато човек реши да предприема такава стъпка, да потърси адвокат, за да бъде прецизиран искът. В противен случай може да се окаже, че е заявил иск за нереално висока сума – например 25 хил. лв. за счупена ключица, а максималното обезщетение за нея да е 1000 лв. Като плати преди това задължителната държавна такса от 4 % за първа инстанция, което в случая прави 1000 лв , може да се окаже, че няма да получи нищо. За информация - държавната такса за следващите две инстанции е две на сто от сумата, заявена в иска.


Обезщетенията се определят от съда по справедливост, коментираха юристи. Искът, който потърпевшият може да заведе е за неимуществени и имуществени вреди.


В първия случай се взима под внимание колко време потърпевшият е бил нетрудоспособен. Искът може също да стигне и 20 хил. лв., ако пострадалият е бил примерно половин година обездвижен. Сумата може да бъде и далеч по-висока, в зависимост от степента на увреждане.


От друга страна пострадалият може да осъди общината и за имуществени вреди. Тоест – разходи за лечение, както и за това, че не е могъл да ходи на работа и да получава пълното си трудово възнаграждение.


Докато софиянци по принуда ходят трудно и преодоляват снежни препятствия по улиците, кметът на София Бойко Борисов съобщи, че „София е първият град, изчистен до асфалт по всички булеварди, по които върви градския транспорт”. В подкрепа на това шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева отбеляза, че София била единствената столица в Европа, където нямало задръствания заради снеговалежа.


Както вече се разбра вътрешнокварталните улички няма да бъдат чистени от снега. А спестените от почистването пари щели да бъдат използвани при следващи снеговалежи. Иначе, по данни на Столичния инспекторат безпроблемно могат да бъдат обработени около 4 500 декара вътрешноквартални улички, тоест на територията им безпроблемно можела да влезе техника. Почистването им би коствало на общината приблизително милион и половина, каза шефът на инспектората Веска Георгиева. Тя уточни, че това е по цени, заявени от концесионера по чистотата през 1999 г. Днес обаче те щели да са по-високи.


Запитахме - след като за разчистването на снега делят улиците по важност, по същата логика не може ли и данъците да се делят по важност и неважност? Според думите на Веска Георгиева гражданите трябвала да получат адекватна услуга като данъкоплатци и отново подчерта, че в годишната задача, разписана от общинския съвет кварталните улички не са включени.


Улиците, по които се движи градския транспорт, плюс т. нар. Улици от обществена значимост обхващат близо 11200 декара площ, сочи още справката на инспектората.


Кметството не гони камионите от центъра


„Общинската администрация не си е мръднала пръста, за да сложи нито забранителен, нито пък уведомителен знак.“ Така коментира движението на тежкотоварни камиони в центъра на София Росен Малинов - общински съветник от БСП и вносител на промените в наредбата за организация на движението на територията на столицата.


Липсата на тези знаци на практика прави невъзможно глобяването на нарушителите, подчерта Малинов.


В чл. 28 на наредбата е записано, че се забранява влизането на тежкотоварни автомобили над 4 тона в Зона „Център“ и т.нар. Първа зона на София във времето от 7 до 21 часа.


Измененията в наредбата, трябваше да влязат в сила от 1 януари т. г., но транспортна фирма обжалвала измененията в нея. Това обаче не я обезсилва. Внесено е искане в съда обжалването да не спира изпълнението, отбеляза съветникът. Макар движението на каруците също да е забранено на много места, талиги преминават ежедневно дори пред парламента.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог