Свързани новини

26.08.2014 13:58

80% от гроздето в Петричко унищожено

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 80 % от гроздето в Югозападна България е унищожено. Причината е появата на болести, породени от проливните дъждове през пролетта и лятото. Заради слабата реколта се очаква цената на гроздето тази година да се повиши значително, съобщи БНР.  83-годишният Иван Бокчев е земеделски производител от санданското село Хърсово. Казва, че не помни досега да е имало толкова лоша година за гроздовата реколта.


Стигал съм и до 6 тона, стигал съм и до 2 тона, зависи от годината. Тая година от 6 декара максимум тон и половина грозде ще има, казва той. Повечето хора в Хърсово разчитат на гроздето, за да се изхранват. Тази година обаче, ще останат без доходи.


Подобна е ситуацията и в съседното село Катунци. Стопаните казват, че можели да спасят гроздето си, ако са пръскали обилно с препарати. Част от тях обаче изпуснали точния момент, а други нямали пари, с които да купят скъпите пестициди. Хората се притесняват, че заради малкото останала продукция ще започнат масови кражби. За да се предотврати това и да се опази реколтата, от началото на септември ще бъдат назначени пазачи, които да охраняват гроздето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион