8 от 9 фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност

Свързани новини

27.10.2023 09:40

8 от 9 фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност

Видян 978 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия родените след 1959 г., не успяват да увеличат спестяванията ни за последните 24 месеца. Само един фонд е постигнал положителна доходност, при останалите резултатите стигат до минус 5,50%. Това показва статистика на Комисията за финансов надзор за периода 30 септември 2021 г. - 29 септември 2023 г., пише в. Сега.

Сред големите фондове отрицателната доходност варира от минус 4,13% за най-големия фонд "Доверие" през минус 2,58 за "Съгласие", минус 3,18 за "Алианц България" и минус 4,40 за УПФ ОББ. С най-лоши резултати - споменатите вече минус 5,50%, управлява нетните си активи "ДСК-Родина", който благодарение на активното привличане на клиенти от други фондове напоследък стана втори по пазарен дял и брой осигурени, като измести "Алианц" на трето място. Така за пореден път се наблюдава най-голям прилив на нови клиенти към фонда с най-лоши резултати на пазара.

Положителна доходност е постигнал "ЦКБ-Сила", който е от по-малките фондове. Неговата доходност за изминалите 2 години е 1,42%.

Както обикновено, по-добре стоят нещата при доброволните фондове. От тях с положителна доходност са четири фонда, като при "ЦКБ-Сила" тя е 4,37%, при "Съгласие" 4,23%, при "Топлина" е 0,77%, а при ПОИ - 0,33%.

В сравнение с последния отчетен период - към полугодието, резултатите на пет от универсалните фондове се влошават. Това обаче е очаквано, като се има предвид, че в наблюдавания период все по-голямо влияние оказват месеците на големия срив по световните пазари около началото на войната в Украйна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец