06.11.2008 09:31

8 000 опасно луди бродят из улиците

Видян 3082 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 70 000 са психично болните в страната според официалната статистика. Това заяви за 19` д-р Петър Маринов, председател на Българската психиатрична асоциация. Според него пропуски в законодателството позволяват свободно да се разхождат хора, чието място е в психиатричните клиники. Специалисти са категорични, че хиляди хора, чието психическо здраве е нарушено, са сред обществото и представляват реална заплаха за гражданите. Според официалната статистика около 7% от хората с психични отклонения са обществено опасни, но неофициалните данни отчитат двойно по-голям процент, представляващ приблизително 10 000 души. От тях под постоянно наблюдение обаче се намират едва около 2 000 пациенти. С други думи не по-малко от 8 000 податливи към агресия психично болни вместо да са хоспитализирани, бродят из улиците и представляват реална опасност за здравето на гражданите.


Според действащия в момента Закон за здравето, задължителното настаняване и лечение на психично болните може да става само с решение на районен съд. Институцията обаче не можела да направи категорична оценка на риска във всеки отделен случай, смята д-р Маринов. Той е категоричен, че в администрацията на държавата няма хора, които да оценяват и контролират експертизата на психиатрите, което също допринасяло за проблемите в бързото реагиране при опасните случаи. На всичкото отгоре съдебното решение е в сила само 6 месеца, след което, ако нямало нареждане за повторна експертиза, лекарите са длъжни да изпишат пациента, дори да знаят, че той има нужда от обгрижване или че е опасен за околните. „Това на практика е механизмът, който обикновено застрашава здравето и живота не само на болния, а и на останалите граждани.


Убийствата, извършени от психично болни, са средно между 4 и 5 за година“, твърди д-р Маринов, чиято специалност всъщност е съдебна психиатрия. Процентът спрямо общия брой убийства не е голям, но при по-добра координация между отделните институции може да се избегне и тази цифра, зад която стоят различни човешки трагедии.  Случаят с разхождащия се на свобода канибал в Бургаско не е единичен. Психиатърът разказа за потресаващ случай преди няколко години. Гражданин многократно уведомявал полицията и лекарите за психичните отклонения на своя син, но поради липса на съдебно решение болният все оставал извън клиниките. Най-накрая се случило непоправимото – синът извършил убийство на един от столичните пазари, а бащата бил сринат психически.


Д-р Маринов прави сравнение с практиката в САЩ. За подобно престъпление в Ню Йорк например съдът постановявал принудително лечение средно 27 години. У нас обаче институцията на половин година трябва да дава ново постановление и извършилият престъплението излиза навън в пъти по-рано. Затова психиатърът е на мнение, че за решаването на проблема трябва да има междуведомствена комисия, която да включва представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на правосъдието, МВР, като и водещи психиатри. За разлика от този на извършени убийства, процентът на хората, които са били притеснявани от агресивни психично болни обаче е никак не е малък. Почти всеки е изпадал в сконфузната ситуация, когато човек, очевидно имащ проблеми с психичното си здраве ги е тормозил по един или друг начин самите те са усещали, че напрежението у него може да ескалира във всеки един момент, като изхода от ситуацията би бил непредвидим.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци