Свързани новини

18.03.2010 18:05

76% от пилетата в магазините са опасни

Видян 1978 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската агенция за безопасност на храните, предупреди, че 76% от разфасованите пилета, които излизат от кланиците и се предлагат по търговските вериги и магазини са заразени с кампилобактерии, а 15,7% - с такива, причиняващи салмонелоза и кампилобактериоза, съобщи АФП. Експертите алармират, че рискът човек да се зарази от пилешко месо може да бъде елиминиран чрез силна термична обработка на месото. От бранша поискаха да се забрани вноса на птици, яйца и яйчен прах. Това потвърди и Иван Иванов, който е член на УС на Съюза на птицевъдите в страната. Според него в складовете на българските производители, които спазват евронормите залежават около 10 хиляди тона птиче месо и около 20 милиона яйца. От съюза са убедени, че освен защита на потребителите ще се оздрави и родното производство, което е отчело спад от 50%. „Работата на промишлените птицеферми е организирана така, че гарантира качествена продукция. Там се спазват строги хигиенни норми, които изключват възможността при възникване на зараза продуктите да стигнат до пазара“, увериха от Съюза на птицевъдите, съобщи Фокус. Близо 1000 български ферми трябва да въведат най-новите европейски стандарти, което включва изхвърлянето на старите клетки за отглеждане на кокошки до края на 2011 г., посочи шефът на съюза проф. Борис Стоименов, цитиран от БТА. От друга страна шефът на Асоциацията за защита на потребителите Павел Кърлев обясни, че в кренвиршите се влага основно сланина, соеви протеини и птичи прат. Напоследък се оказва, че и животинската мазнина е скъпа за родния производител. Поради тази причина, за да се вдигне процентът на протеини, се внасят апаратури за екстракция на колаген от свинска кожа.


Според специалисти твърдата кожа се омекотява с химикали, а после от нея с други синтетични течности се извлича нужният колаген под формата на пластична маса и после се влага в продукта.


Повечето вериги за бързо хранене залагат на ниската цена на пилешките продукти, за да трупат по-голяма печалба. Така в пилетата в големите американски компании и техните поделения по света се гледат птици в малки клетки, но в огромни претъпкани халета.  Храната на тези пилета са протеини, антибиотици, хормони и т.н. Хормоните се използват за стимулиране на растежа на пернатите, твърди Climacterium.com. Антибиотиците са за превенция на заболяванията, но с яденето на храната се натрупват в човешкия организъм и се създава резистентност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец