16.02.2015 15:07

70 пъти (!) скочили разходите за лекарства за 15 години

Видян 1851 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

70 пъти повече пари харчи за лекарства от джоба на данъкоплатеца НЗОК тази година спрямо старта си през 1999 г., шокиращо заяви известният лекар и публицист д-р Георги Езекиев. Пред България он еър той разкри, че политическо-корпоративните договорки в харченето на 1,2 млрд. за медикаменти са гранде корупцията, която души бранша. За тази реформа обаче министър Москов не говори...


Справка на 19’ показа, че положението наистина е страховито. За 1999 г. данни не намерихме, но през 2001 г. общо за лекарства са похарчени само 131 млн., колкото през 2014 г. са се харчели горе-долу за месец. При положение, че населението е с 1 милион или 12% по-малко!


Точните числа са замаскирани в бюджета на НЗОК. Там срещу лекарствени продукти пише в сметката за 2014 г. 527,64 млн., но отделно фигурират и други харчове: 145 млн., 64 млн., 52 млн., 18 млн. по различни пера. До септември обаче се декларира преразход от 9,2%. Каква е сумата? 806,64 без преразхода, а с него отива на близо 900 млн. Защо д-р Езекиев твърди, че става дума за 1,2 млрд? Защото най-голямото перо в бюджета на  касата е болничната помощ. А огромен процент от нея – според някои 30 на сто, а според най-големите песимисти стигали до 70% в някои болници, се точат именно за лекарства.Тази година се очаква харчовете от джоба ни да скочат с нови 5% по бюджетната прогноза. Звучи на дребно, но не и когато става дума за 60 млн.


Кой върти този ужасяващо огромен и срамен бизнес? 11 фирми, от които само 2 български, а останалите – също като хипермаркетите точат стотици милиони от бедния българин - 3 от Великобритания, 2 от Германия, по 1 от Дания, Швеция, Холандия, Франция.  


Как действа схемата? 70% от средствата се харчат от 13% от 408 болници у нас. След като момиче на Софарма беше спуснато от Дянков за шеф на лекарствената политика, вместо касата, договарянето на лекарства премина директно през търговете на болниците. Какво се получи? Лекарствата, плащани от касата не само се удвоиха от 1000 на 2000, но и цените им скочиха както на този голям пазар, така и на дребно за редовия потребител, който веднъж плаща за корупцията с осигуровките си, и втори път – в апетката.


Къде е заложена бомбата? Четем отчета на НЗОК: „Българската здравна система е толкова либерална, че тя не обвързва вложените финансови ресурси с резултатите от дейността...Назначаването на лекарствена терапия /предписване/ е основният генератор на разходи. За разлика от други здравноосигурителни системи, у нас е регламентирана свободата на лекуващия лекар, като контролът по тази дейност е сведен само до формална документална проверка. Липсата на оценка на дейността на база резултати, лекувани пациенти, спазване на добри практики и др. параметри води до необосновани разходи за системата.


Нормативната уредба не дава възможност за осъществяването на реален обществен контрол върху разпределението и разходването на средствата за здравеопазване. Българското общество е лишено от достъпна информация как се управляват публичните средства от самите лечебни заведения”.


За какво става въпрос? Стимулирани, шефовете на отделения и болници поръчват най-скъпите продукти, защото за разлика от богатите държави в ЕС, България почти не доставя генерици. Затова процентът на разходите за лекарства у нас 20% е най-високия в ЕС. В най-богатата членка Дания е едва 7%.


„Хит” сред здравната мафия са редките заболявания. Болните дават пресконференции да се жалват, а разходите за лекарства, от които би следвало да се ползват са нараснали с 36% за 2 години и вече са с над 10% от общите пари за лекарства от НЗОК, но от това се ползват олигарсите от Здравния октопод. Болен здрав носи!

Който се интересува от многото ни дописки по темата кой кой е в лекарствената мафия – да проучи на 19min.bg.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби