Свързани новини

29.05.2014 12:25

65 оставки в Спешна помощ

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

65 медици от столичната Спешна помощ подадоха едномесечно предизвестие за напускане на работа и излязоха на протест пред Министерство на здравеопазването вчера. Поводът бе съобщението за готвени уволнения на началника им д-р Георги Гелев и заместника му по лечебната част д-р Ангел Ангелов. Това каза пред bTV д-р Пламен Паликарски, завеждащ работна смяна в Спешна помощ. Причината обаче не е само уволнението на Гелев, а невъзможните условия на труд и ниските заплати на медиците, разкриха те. Тъй като нямат право на ефективни стачни действия, са подали едномесечно предизвестие. Ако през това време министерството не се опита да започне разговор и да помогне за решаване на техните спешни проблеми, центровете може да останат без специалисти, твърдят лекарите. Трите основни искания на медиците са за по-високи заплати, възможност за квалификация и по-добро оборудване. Според д-р Светлана Богданова, заместник-директор на столичния Център за спешна помощ, в София има над 90 свободни места за спешни лекари. Ако и новите 65 оставки станат реалност, Спешна помощ ще колабира.


Конкретен повод за протестите на лекарите и уволненията на Гелев и Ангелов стана случаят със смъртта на 40-годишната столична фотографка Елизабет Димитрова. Тя почина, след като извиканата за нея линейка се забави с около 40 минути, а по-късно стана ясно, че медицинският автомобил не е бил оборудван адекватно – липсвал дефибрилатор. А лекарката забравила да вземе друг и изпуснала болната.


 Шефът на Спешна помощ д-р Гелев, не щеш ли,се оказа в болнични точно в този напрегнат момент. Въпреки че не се весна на работа, той се чувстваше достатъчно добре, за да разговаря охотно с журналистите. Гелев заяви, че не знаел за лекарския протест в негова подкрепа. След това обясни, как за всичко е виновна държавата, а той от години се мъчел да спаси това и настоявал за двойни стартови заплати за лекарите, т.е.  между 1300 и 1500 лв., ново оборудване и т.н. Една бърза проверка обаче показва, че Гелев, вече 16 години директор на Спешна помощ, се сеща за доходите на подчинените си и проблемите в службата,  когато трябва да спасява кожата.  През 2008 г. например той бе глобен от  Комисията за защита от дискриманцията заради друг инцидент със закъсняла линейка, при който почина проф. Румен Георгиев, преподавател по фотография в НАТФИЗ.  В отговор на наказанието, д-р Гелев запя същата песен: лекарите са с ниски заплати, няма достатъчно коли. През 2007 г. д-р Гелев получи Златен скункс от Господари на ефира. Причина бе, че негов подчинен д-р Клинкачев разказа в предаването за проблемите в Спешна помощ и заяви, че той, като лекар, не би разчитал на нея.


Той добави, че всички оплаквания на пациентите от  Бърза помощ са факт -  закъснения, безразличие, безсърдечност от страна на медиците.  Клинкачев бе уволнен заради това, а по-късно съдът го възстанови обратно на работа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион