Свързани новини

01.10.2009 08:45

60 години Китайска народна република

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният празник, по случай 60-годишнината от обявяването от Мао Дзедун на Китайската народна република, ще бъде отбелязан тържествено с празненства и 100-хилядна манифестация в Пекин, съобщи БГНЕС.


През 1949 година Мао Дзедун провъзгласява Китайската народна република и става неин фактически лидер. Той представя собствена интерпретация на марксизма - "маоизъм". От 1945 година до смъртта си е председател на китайската комунистическа партия, през 1954-59 г. е президент на КНР. Провежда няколко шумни кампании, най-голяма от които се явява "Културната революция" (1966 – 1976), при която загиват около 70 милиона човека. Управлението на Мао се характеризира с обединението на страната след дълъг период на раздробеност и ръст на индустриализацията от една страна, политически терор, безсмислени кампании, упадък в сферата на културата и култ към личността от друга.
Мао умира на 9 септември 1976 г., а седмица по-късно (на 18 септември с.г.) тялото му е балсамирано и изложено в мавзолей на площад Тянанмън.
Националното знаме на КНР е червено знаме с 5 звезди. Червеният свят символизира революцията, а звездите са жълти на цвят и всеки ъгъл от петолъчките сочи сърцето на най-голямата от тях, което означава националната сплотеност под ръководството на китайската комунистическа партия.
Китайски дисиденти настояха пред американския Конгрес, празненствата по случай 60-годишнината от създаването на Китайската република да не изместят проблема с жалките условия за живот на голямата част от населението в страната и нарушенията на човешките права, извършвани от режима. Дисидентът Вей Цзиншен заяви пред комисията за човешките права в Конгреса, че повечето китайски работници са принудени да живеят при мизерни условия и нямат никакъв начин да се оплачат от своята ситуация. Самият Вей е прекарал повече от 20 години в затвора заради своите призиви за демокрация. "Трябва добре да се разбере, че никой не може да живее дълго на границата на оцеляването и да казва, че е щастлив", каза той и предупреди за опасността от гражданска война ако никой не се притече на помощ на най-онеправданите слоеве от китайското население. Хари Ву, който е прекарал 19 години в трудовоизправителния лагер "Лаогай" в Китай, но вече е американски гражданин, от своя страна отправи критика към САЩ. Макар и американските закони да забраняват вноса на стоки, произведени от затворници в "Лаогай", е напълно възможно такива да бъдат намерени в САЩ", заяви той. Дисидентката Шен Тин, която живее в Хонконг, заяви, че предвидените празненства по повод 60-тодишнината на Китайската народна република, са само "един повърхностен начин да се маскира социалната реалност в страната й". Правителството изкарва на сцената празника, опитвайки се да измами китайците и цялата планета", твърди тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.