ЕК заподозря в картел норвежки производители на сьомга

Свързани новини

25.01.2024 17:31

6 норвежки компании за производство на сьомга са нарушили правилата за конкуренция: ЕК

Видян 591 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия съобщи днес, че подозира шест норвежки производители на сьомга в ценови сговор и е поискала от тях разяснения преди да предприеме действия, предаде АФП.

Предварителната стъпка в официалното разследване, наречена изложение на възраженията, е спрямо норвежките компании Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi и SalMar.

Комисията отбелязва, че на Норвегия се пада половината от отглежданата атлантическа сьомга в глобален мащаб, а основен пазар е Европейският съюз.

Въпреки че Норвегия не е член на ЕС, тя е част от Европейската икономическа зона, която обхваща Европейския единен пазар и поради това рибарския износ попада под регулаторния надзор на Брюксел.

ЕК посочва, че предварителното проучване повдига опасения, че между 2011 и 2019 г. шестте норвежки компании са обменяли "търговски чувствителна информация" за цени, обеми и други фактори.

Предполагаемият сговор се отнася за цените на прясната атлантическа сьомга, не са замразена или за обработени продукти като пушена риба, уточнява Комисията.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.01.2024 00:34

    всички океански риби са пълни с отрови - живак, радиоактивни елементи

  • 001 Anonimen 26.01.2024 00:32

    нямаше да се случи проблема с Даная, ако имаше модерна детска болница, обаче драгите родители повече мислят за забавления и екскурзии в чужбина, отколкото да подсигурят децата си с качествено здравеопазване и да оказват натиск на бюрократите, които имат само грижата да си осигуряват парични потоци от частни клинички и кабинетчета, да препращат болните в Турция срещу процент, да прогонват българските лекари по чужбина с мизерните заплатки и тук само събирачите на капачки са кахърни за българските деца

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби