23.09.2009 15:52

6 милиона отсъствия месечно

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 6 милиона извинени отсъствия и 9000 неизвинени правят на месец учениците в средните училища в България. Доста тежко е положението в горните класове. В 9-и клас извинените отсъствия са средно по 47 на ученик, в 10-и скачат на 57, в 11-и са 65, а в последния 12-и клас - 70.
70 отсъствия се равняват на повече от 2 пропуснати седмици часове!!! Дванадесетокласниците са и с най-много неизвинени отсъствия - близо 10 на ученик. Това показват статистическите данни от проучванията на просветното министерство. Слаба дисциплина е едно от обясненията на този феномен. 
Другото обаче намираме в данни от анкета на фондация Отворено общество и Столичната община от пролетта на тази година. Според сондажа точно 38% от учениците в София не биха влезли в часа на повече от половината си учители, ако не ги чакат санкции и неприятности. Нищо чудно на този фон, че проучване сред родителите им пък сочи, че 2/3 пращат децата си на частни уроци. Така бягането от час води до конкретни загуби за десетки милиони.
Обяснението на децата е просто, но в продължение на 20 години администрацията се прави, че не го разбира. Според резултатите на Отворено общество от допитването до младите хора училището трябва да бъде не само уроци, а и място за приятно прекарване, срещи с приятели. В момента те обаче не са доволни от образованието, което получават. Само 27% от тях смятат, че учението ще им е от полза в живота.
Изследването покава също безрадостната тенденция, че дисциплината е на дъното на ценностната система на учениците, макар да е начело при учителите. Преподавателите обаче поставят едва на 4-то място семейството.
За да започне да преодолява негативизма към българското училище и да го превърне в общност между деца, учители и родители, МОМН започна кампания “Влез в час”. На откриването на учебната година в 73-о СОУ нейният старт бе даден от просветния министър Йорданка Фандъкова.
Тя се обърна кам децата с думите: “Тази година сме подготвили нови неща, за да бъде училището по-уютно за вас. Практическите знания, които залагаме в програмата са повече. С новите зелени уроци например ще откриете биокултурата на 21 век. И много се надявам, че когато се стремим да направим училището по-интересно и по-полезно за вас, няма да има нужда учителите да молят или да принуждават всеки да влезе в час”.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец