Свързани новини

15.08.2013 14:08

6-годишно издъхна от менингит след почивка на морето

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

6-годишно детенце почина от менингит, след като било на почивка на море, съобщава в. "Марица".


Предния следобед семейството на Християн Филипов се прибирало от Черноморието, където летувало седмица. На връщане по пътя от Бургас към Пловдив състоянието на Християн се влошило. Детето повръщало, вдигнало рязко температура. На километри от града устните му започнали да посиняват.


Филипов, който шофирал автомобила, карал с бясна скорост директно в Спешното отделение. Около час след като е прието, момченцето издъхнало. Причината за смъртта му ще бъде установена, след като бъдат готови резултатите от аутопсията. Очаква се това да стане до месец. Съмненията на медиците са за скоростен менингит, но те трябва да бъдат подкрепени с резултатите от изследванията.


"Синът ми Станислав е разведен със снахата и взема Християнчо всяка първа и трета събота и неделя и един месец през лятото", през сълзи разказва историята на семейството бабата Надежда Филипова. Тя и съпругът ѝ Трифон заедно с двамата си синове живеят в двуетажна къща в Браниполе. Бащата на Християн Станислав е готвач и точно през август, когато детенцето е при него, не успял да си вземе отпуск. Затова брат му с двете си деца Димитър и Тихомир, на 5 и на 9 г., заедно с бабата решили да заведат трите деца заедно с Християн на море. Ангажирали хотел и една седмица били в Приморско.


"Християн беше здрав, когато тръгнахме. Там се чувстваше много добре, играеха си с братовчедчетата си, къпеха се в морето. Храната беше първокласна, разказват бабата и чичото на Християн. Всички сме яли едно и също. Преди да тръгнем сутринта, Християн изяде 3 филийки, поиска чай и тръгнахме за Пловдив", разказва чичо му Запрян, предаде iNews.bg.


На бензиностанцията на излизане от Бургас на Християн му стана лошо, повърна и се изпусна, разказва бабата. По-късно тя усетила, че детето вдига температура. Намокрила един потник със студена вода, сложила го на челцето на момченцето. Седнала до него, започнала да следи състоянието му непрекъснато. Питах го: Бабо, боли ли те главичката? Не, бабо, боли ли те коремчето? Не бе, бабо, нищо не ме боли. Казвах му: Спокойно, пътуваме, след малко ще стигнем в Пловдив.


Детето било напълно адекватно, разказват близките му. Бабата го питала: Къде е батко ти, къде е чичо ти. То отговаряло. По едно време усетих, че започва да гори, дадох му водичка, разхлаждах го, разказва бабата. На 15-20 километра му стана много лошо. Видях, че устничките му започнаха до посиняват като патладжан, стисна зъби. Изплаших се да не си глътне езика.


В това време чичото настъпил здраво газта на педала. Притеснил се, защото вече на входа на града детето започнало да заваля говора, а главичката му клюмнала. По бул. "България" как съм карал, аз си знам, няма червен светофар, няма зелен, на аварийни, с клаксона и право в Спешното отделение, разказва чичото. В това време детето започнало да става на сини петна, а бабата викала: Край, край.


Държах си пръста в устата на Християн, за да не си прехапе езика, показва наранената си от зъбките на детенцето ръка бабата. Влязохме вътре, сложихме го на една кушетка, взехме да обясняваме на една сестра със зелена манта. Дойде синът ми, пита: Доктор няма ли?


Дойде лекарят, пита как се казва, изми си ръцете и започна: Християнчо, Християнчо. Чак след 10-15 минути изкара слушалката на гърдичките и каза на сестрата: Викайте реаниматори, викайте бързо.


Според бабата и чичото екипът се забавил. Обяснението на сестрата било: Те са на 15-ия етаж, не могат да литнат. Екипът дошъл с дефибрилатори. Била викната и линейка от Инфекциозна болница.


Стояхме отвън, по едно време линейката си тръгна. Започнахме да звъним. Гледаме и реаниматорите си тръгват. Снаха ми дойде. Пита. Казахме ѝ. Влязохме вътре. Християн беше проснат на една кушетка. Завит с чаршаф. Една лекарка ни каза, че така сме го докарали в болницата, плачат бабата и чичото на Християн.


Живо дете лекарите го изтърваха, с насълзени очи казва и дядото Трифон. През цялото време викахме: По-бързо, по-бързо. Ако не бяхме чакали толкова, може би детенцето щеше да е живо, казва бабата на Християн. Екипът трябва да е долу и да чака пациента, за да може веднага да реагира, казва чичото. Лекарите казват, че детето е докарано в тежко състояние и нищо не е можело да се направи, но при такава ситуация всяка секунда е важна, казва чичото. Сега се обвиняваме, че сме завели детето на море, казват бабата и чичото.


Детенцето е доведено от семейството, носено на ръце в коматозно състояние, с висока температура 39 градуса. По данни на близките от 2 дни Християн е бил с обилно повръщане и разстройство. Близките са разказали, че детето е водено на лекар и в Приморско, и в Бургас. Докарано е в Спешното отделение в 15,15 ч., където реанимационните и животоспасяващи действия са започнали веднага, твърдят от ръководството на болницата. Детето е поето веднага от педиатър и анестезиологичен екип.


Няма забавяне от страна на медиците, те са действали адекватно, категорични са от ръководството на болницата. Направена е спешна реанимация, но тя не е дала резултат. Детенцето е починало в 16,10 ч. По данни на родителите има придружаващи заболявания - вроден имунен дефицит, за което е изследвано и лекувано по данни на близките.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв