Общо 6 са дебютиращите режисьори в пълнометражното кино в 28-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.
05.10.2008 17:36

6 дебюта в пълнометражното кино на 28-ата “Златна роза”

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 6 са дебютиращите режисьори в пълнометражното кино в 28-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.


Това са Стойчо Шишков с “Футболни хамелеони”, Валентин Гошев със “Самотни сърца”, Валентина Фиданова с “Пътят към върха”, Лъчезар Аврамов с “Преследвачът”, Николай Илиев с “Кажи здравей на татко” и Явор Гърдев с “Дзифт”. Тъкмо “Дзифт” обаче се очертава да бъде големият пробив на фестивала, поне откъм зрителския интерес. Само за първата седмица по екраните филмът е събрал близо 8500 зрители, посочи днес Стефан Китанов, продуцент на сочения за втори най-успешен филм тази година – копродукцията “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Бокс-офис класацията на най-гледаните филми у нас за последната седмица пък показва, че “Дзифт” събира 37 443 лв. приходи, с което заема първо място, преди френския “Твърде лично” с Лиъм Нийсън, продуцент и сценарист Люк Бесон, който е втори, и преди екшън комедията “Тропическа буря” на Бен Стилър – с 27 030 лв. приходи. Още от сега с известна сигурност може да се каже обаче, че наградата за операторска работа на варненския фестивал, който вече върви при вход свободен, ще отнесе Емил Христов, когото неговият колега Радослав Спасов нарече “явлението Емил Христов”. Като оператор последният участва с три заглавия – “Дзифт”, “Светът е голям…” и “Шивачки”. Самият той сподели, че работата му в трите филма е била много различна, като за разлика от предишни години, сега работел в пълен синхрон с режисьорите и останалата част от екипа. “Шивачки” например бил японски, тоест минималистичен, изчистен и тих, а “Дзифт” – хулигански. В началото се отнасях така, както си знаех, използвах актьорите за композиция, коментира Христов. В продължение на 15 години група колеги направихме така, че българското кино да се превърне в срамна дума, добави известният оператор. Дали наистина българското кино не навлиза вече в нова епоха, това най-вече зрителите ще кажат, но добри новини по принцип не липсват. Малко преди прожекцията на “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, чиято софийска премиера е във вторник, Стефан Китанов съобщи, че току-що филмът е получил и наградата на публиката на фестивала в Цюрих, Швейцария. Копродукцията между България, Германия, Словения и Унгария получи наградата на публиката на 12-ия София Филм Фест през март и е първият БГ филм, участвал на големия панаир в Ротердам “Синемарт”. Освен това е и първата БГ продукция, получила подкрепа по европейската програма Media. Според авторите филмът има и много силен зрителски потенциал в Германия, за където се подготвят 30 копия. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак