Свързани новини

23.11.2010 17:31

5000 искат: Спасете плажа на Слънчев бряг

Видян 1615 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданската инициатива за спасяване на плажа на Несебър и Слънчев бряг днес внесе в деловодството на Министерството на околната среда и водите над 5000 подписа на граждани с искане за проверка от държавните органи за причините за драстичното намаление на плажната ивица в най-големия български морски курорт.


Гражданската инициатива беше учредена на 15 октомври 2010 г. след сигналите за намаляването на ширината на плажната ивица в Слънчев бряг с над 10 метра. След някоя и друга година курортът е заплашен да остане съвсем без пясък.


Инициативният комитет е под председателството на Димитрина Яръмова, а членове на комитета са Иван Тошев и Атанас Терзиев.


Според учредителите на гражданската инициатива от няколко години насам процесът на стесняване на плажната ивица е видим с просто око. Но по този въпрос не се вземат никакви мерки. За сметка на това обаче в хазната влизат стотици милиони от хотелите и заведенията в курорта.


На практика пясъкът се засмуква от морето, без да има обратен процес на подхранване, което води до трайно прекратяване на отлагането на пясък и постепенно изчезване на плажната ивица.


Чрез подписката гражданите настояват освен за установяване на причините, така и за спешни мерки за недопускане на продължаването на проблема, който заплашва да остави Слънчев бряг без пясък в близките години.


„Освен големите потенциални вреди за екологичния и бреговия баланс в региона, продължаването на този процес ще лиши най-големия български курорт от неговия чар и основен капитал. Това неминуемо ще доведе до спадане на туристическия поток, ще се закрият хиляди работни места и България ще загуби стотици милиони приходи от туризъм. Изправени сме пред сериозна екологична, икономическа и социална заплаха”, се казва още в официалното писмо към подписката, адресирано и до Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Понеже проблемът е с един от основните природни ресурси, активната зелена организация Екопрограма се ангажира да постави ребром въпроса и пред Министерството на околната среда и водите, докато не получи ясен отговор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за