Свързани новини

09.07.2013 16:58

50% от безработните младежи у нас нямат средно образование

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Половината от безработните младежи у нас, регистрирани в бюрата по труда, са с основно или по-ниско образование. Към юни месец младежите до 29-годишна възраст, които са без работа, са 19,6% или общо 71 000. От тях едва 10% са с висше образование.


Данните съобщи заместник-социалният министър Росица Янкова по време на дискусия за младежката безработица Имат дума младите. Повод за дискусията, на която присъства и вицепремиерът Зинаида Златанова, са договорените 100 млн. евро за насърчаване на младежката заетост, като целта е младежите да споделят своите трудности при започване на работа. Нещото, което те поискаха от управляващите, са мерки за насърчаване на предприемачеството и да се даде възможност чрез тези пари младите хора да правят бизнес.


От социалното министерство отчетоха, че основните проблеми, с които се сблъскват младежите, напускайки сферата на образованието, са липса на умения и опит, както и фактът, че много от тях са завършили специалности, правейки компромис, т.е. записали се за тези, за които им е стигнал бала, а всъщност са се целели в други. В последствие са им необходими допълнителни преквалификации, за да започнат работа.


За улесняване на прехода между образованието и бизнеса от социалното министерство са предвидили пакет от мерки. Една от тях е да се намали възрастовата граница от 29 на 24 години, като целта е да се обхванат най-нуждаещите се младежи.


Като много успешна мярка се оценява и възможността за чиракуване - докато учат младежите биват наемани и обучавани от работодателите, които в последствие ги оставят на работа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци