"Сибирската земя е пълна с чудеса" - пише един летописец, съвременник на похода на Ермак. Дори днес, когато на картата на Земята почти не са останали бели петна, Сибир продължава да удивлява с неразгаданите си чудеса.

Свързани новини

30.03.2024 07:08

5 мистериозни инцидента в Сибир, които са се превърнали в митове

Видян 22927 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Сибирската земя е пълна с чудеса" - пише един летописец, съвременник на похода на Ермак. Дори днес, когато на картата на Земята почти не са останали бели петна, Сибир продължава да удивлява с неразгаданите си чудеса.

"Сибирските дракони", които вдъхновяват китайците

Петър Велики, който се опитва да внуши на поданиците си интерес към науката, нарежда на своите подчинени да не претопяват бижутата, намерени в древните могили в Сибир, а да ги изпращат в първия руски музей - Кунсткамерата в Санкт Петербург. Оттогава са изминали повече от триста години, а древните предмети от могилите всяко лято поставят нови загадки.

 През 70-те години на ХХ век трактористът от Хакас Сергей Фефелов открива при оран на полето бронзови катарами във формата на навити дракони, удивително напомнящи "тотемното" чудовище на китайските императори. Само че възрастта на тези катарами е с половин хилядолетие по-стара от най-старото описание на дракона. Кой от кого е заимствал?


"Златната Баба" е отишла в недрата на земята

Но следа от легендарната "Златна баба", идол, на който се покланяли древните жители на Урал, досега не е открита. Най-вероятно тя е попадналя в някоя от пещите за топене и се е превърнал в златни накити или червонци. Но има и друга версия: Златната баба е имала собствена воля, можела е да се движи и се е скрила от завоевателите на Сибир в някое дълбоко подземие, до което не могат да стигнат нито "черните копачи", нито археолозите.


Страховитата "девойка от Укок" и нейните притежания

Мумията на древна жителка на Алтай, открита на платото Укок в края на XX в. и наречена "алтайската принцеса", не обича, когато чужденци нарушават спокойствието на родната ѝ земя. Днес "девойката от Укок", чиято възраст се оценява на повече от 2 хил. години, почива в един от сибирските музеи. Тя приема благосклонно "посетителите", но прокарването на газопровод през платото Укок се наложило да бъде замразено заради поредица от земетресения, които избухнали като гръмотевична буря.

Значението на гигантските изображения - геоглифи, които могат да се видят само от самолет или от птичи поглед. Учените ги сравняват със същите загадъчни изображения от южноамериканската пустиня Наска - "най-старият космодрум в света". Може би геоглифите на Укок също са били нарисувани за извънземни пилоти?


 "Тунгуското чудо" от дълбините на космоса

Мистерията на Тунгуския метеорит, която занимава любопитните умове повече от сто години, се сравнява и с извънземни "посетители". "Тунгуското диво" би могло да бъде както кораб с ядрен реактор, който се е взривил над далечната тайга, така и ледена комета или дори резултат от екстравагантните експерименти на физика Никола Тесла. И тъй като мястото на падането на метеорита все още е непроходим гъсталак, не е изненадващо, че фрагментите му никога не са били открити.


Светлина от дъното на езерото Байкал

Друга загадка на Сибир е мистериозната светлина, идваща от водите на най-дълбокото и чисто езеро в света Байкал. Въпреки дългогодишните търсения тук не са открити светещи бактерии, обитаващи топлите тропически морета, нито други явления от света на естествените науки. Но е известно, че луминесценцията на Байкал се променя в зависимост от годишното време и става максимална на 19 януари - деня на Христовото кръщение, което се сравнява с духовната светлина, открита на света.

Но жителите на Денисовата пещера в Алтайския край едва ли са "измислили" дори най-простите вярвания. Тези праисторически хора са населявали сибирските земи в незапомнена древност - отпреди 80 до 200 хиляди години. Всичко, което е останало от тях, са чифт зъби и няколко кости.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец