Свързани новини

23.06.2020 17:37

45% предпочитат авторитарен лидер

Видян 1212 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите са най-недоволни от демокрацията сред всички страни от региона, сочи европейско проучване, публикувано от базираната в Братислава неправителствена организация Глобсек. Изследването е проведено през март в Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния и България.


От реузлтатите се вижда, че либералната демокрация се ползва със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа и най-вече у нас. Изследването сочи, че в четири от десетте изследвани страни – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от анкетираните смятат, че е по-добре "да има либерална демокрация с редовни избори и многопартийна система". В нашата страна тази форма на управление предпочитат едва 35% от респондентите, което е най-ниския процент сред всички изследвани държави.


Същевременно  у нас се наблюдава напълно противоположна нагласа. Цели 45% отговарят, че трябва "да има силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори", което е най-високият процент сред всички. В никоя друга от страните предпочитащите свободата не са по-малко от привържениците на авторитаризма, като най-близко са двата стълба в Латвия (43% срещу 35% в полза на демокрацията).


В България е и най-малък делът на хората, доволни от начина, по който функционира демокрацията в страната - едва 18%. Никъде другаде в тези десет държави процентът не е по-нисък от 30, а най-висок е в Австрия - цели 86% са щастливи от формата на управление.


"Резултатите сочат, че качеството на демокрация в страната няма връзка с подкрепата за либералната демокрация", пишат авторите на доклада на Глобсек.


Изследването сочи също, че цели 34% в България смятат западните общества и начина им на живот за заплаха за националната идентичност и ценности. Близо една трета от българите (31%) са на мнение, че ЕС представлява подобна заплаха, докато 43% я виждат в САЩ. Точно половината българи (50%) посочват, че мигрантите са такава заплаха, а 36%  се страхуват от хората с нетрадиционна сексуална ориентация.


По отношение на "стандартните мейнстрийм медии" само 37% от българите им имат доверие, което също е най-нисък показател в сравнение с останалите. Само 38% смятат, че медиите са по-скоро или изцяло свободни, а 55% смятат, че олигарси и силни финансови групи им въздействат.


Според  друго проучване България е една от държавите в Източна Европа, където повечето хора възприемат негативно промените в последните след 1989 г., сочат данни от друго изследване на изследователския център Пю, направено във връзка с 30-тата годишнина от падането на Желязната завеса. Вълната от оптимизъм отдавна е в миналото, сочат резултатите от изследването. Според  57%  у нас сега икономическата ситуация в страната е по-лоша, отколкото по времето на соца. 24% са на обратното мнение, а 11% смятат, че условията са същите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 24.06.2020 13:15

    Силен и решителен лидер не значи авторитарен! Нашият боклук, като е авторитарен, не му пречи да е страхлива и некадърна крадлива П...а!

  • 003 Anonimen 24.06.2020 09:03

    СТИГА С РЕГИСТРИРАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОЛИГАРСИ. ИСКАМЕ ДА ГИ ВИДИМ ОСЪДЕНИ И С УТОЧНЕН ПРЕСТОЙ В ПАНДЕЛАТА,КЪДЕТО ЩЕ БЪДАТ СЪОТВЕТНО "ОЩАСТЛИВЕНИ"ОТ ТЕХНИТЕ ЖЕРТВИ В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. ЗА ЖАЛОСТ, НИЕ ИМАМЕ САМО НА ХАРТИЯ СЪДЕБНА СИСТЕМА.!РЕЗУЛТАТ:ВИЛИТЕ НА МАГИСТРАТИТЕ КРАЙ МОРЕТО.

  • 002 Anonimen 23.06.2020 20:58

    В България има псевдодемокрация! Демокрацията никой не я иска, защото ще падне от власт!

  • 001 Тихомир Томов 23.06.2020 18:53

    Не са обхванали всички идиоти в това изследване ..............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Използвайте днешния ден

Използвайте днешния ден, за да изследвате