4-дневната работна седмица

Свързани новини

19.02.2024 09:43

4-дневната работна седмица подобрява менталното здраве, доказаха в Португалия

Видян 961 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението на служителите в компаниите, в които вече е въведена 4-дневната работна седмица. Оказва се, че мярката влияе положително върху психичното здраве на хората.

Този проект, който включва приблизително 1000 служители, е установил пряка връзка между щастието им и тяхното представяне на работното място. Впечатляващо е, че 95 на сто от участващите в проекта компании са отчели положителни резултати, най-вече по отношение на психичното здраве на техните служители.

Само три месеца след началото си проектът е регистрирал значително намаляване на няколко негативни фактора, включително тревожност, умора, безсъние, депресивни състояния, напрежение и самотност. Повече от 85 на сто от персонала е имал подобрения при поне един от тези показатели. Проучването също така отчита, че служителите са успели да посветят повече време на физически упражнения и са изразили по-голямо удовлетворение от личните си взаимоотношения.

Служителите съобщават и за осезаемо подобрение в баланса между работа и семеен живот, със значителен спад на тези, които смятат, че е трудно да съчетаят двете сфери. По отношение на заплащането работниците посочват, че ще се нуждаят от увеличение от поне 20 на сто, за да обмислят връщане към петдневна работна седмица.

Проектът, който не разчита на държавни субсидии, и в който участват 41 фирми, ще представи окончателния си отчет през април. След това компаниите ще имат опцията  да запазят четиридневната седмица, да се върнат към петдневната или да коригират формата на работа.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци