Една стока струва толкова, колкото потребителят дава съгласие да я закупи. Въпросът е дали той дава съгласие в следствие на негов информиран избор или в следствие на това, че е подведен, коментира Алипиев.

Свързани новини

27.02.2023 17:17

370 нарушения при цените във веригите, които държат над ½ от пазара: КЗП

Видян 4618 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 150 нелоялни търговски практики при големите вериги е открила Комисията за защита на потребителите (КЗП) при извършените от нея проверки, съобщи председателят ѝ Стоил Алипиев пред БНР в неделя. По думите му е тревожна тенденцията броят на констатираните нарушения да надхвърля броя на направените проверки – при 350 проверки са установени 370 нарушения.


"Нелоялните търговски практики в такъв голям обем са силно притеснителна тенденция. Това означава, че този проблем е бил пренебрегван или толериран даже в продължение на доста време", коментира Алипиев.


По думите му това е съществен проблем, "защото допуснати в голям обем, упражнявани от търговци, които имат преобладаващ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са предпоставка за изкуствено завишаване на цени". "Упражнявани в такива големи размери, упражнявани от търговци, които имат този голям пазарен дял, те неминуемо завличат всички останали участници в пазара", посочи още председателят на КЗП.


Една стока струва толкова, колкото потребителят дава съгласие да я закупи. Въпросът е дали той дава съгласие в следствие на негов информиран избор или в следствие на това, че е подведен, коментира Алипиев.


Той даде примери, при които търговецът привлича хората с подвеждащи послания и промоции. Има дори случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока цена от тази в конкурентни обекти.


Друга често срещана практика е търговецът да привлича клиенти с промоционални стоки, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е необходимо, въпреки цената.


"Срещаме практики, които подвеждат потребителя по различни начин, например промоция "Плащаш 2, получаваш 3". Има случаи, в които стоките са така подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция", изброи председателят на КЗП.


Отбеляза, че делът на големите търговски вериги на пазара на хранителни стоки е преобладаващ - със сигурност е над 50%, и тяхната поведение изкривява пазара. Според него също така трябва да се помисли за увеличаване на глобите за нарушения – вмомента максималната е 50 хил. лв.


Той заяви, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат "мотивирани" от нарушителя, така че да не съставят акт.


Алипиев очаква от 3 до 6 месеца потребителите да усетят резултатите от проверките.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Самоковецо 27.02.2023 20:31

    Гласувайте за ОПГ ГРОП, ДПС, ПП И БСП! Те най-'''малко''' крадът!

  • 002 Dr. B 27.02.2023 18:25

    Някой да не би да си мисли, че другите търговци са изрядни.

  • 001 съд и затвор 27.02.2023 10:39

    Държавата работи в полза на чуждите вериги и против собствения си непрекъснато краден от всеки народ. Как във Франция същите вериги продават много по-евтино, при много по-висок стандарт? Превзета държава, с продажна и предателска власт от горе до долу. Никой не заслужава доверието на предадените и продадени българи!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева