От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството

Свързани новини

05.10.2022 17:26

337 нарушения в Арсенал за 2 г.

Видян 3995 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От години има системно игнориране на правилата за безопасност в завода Арсенал, обявиха от Инспекцията по труда (ИТ). Напомняме, че във вторник 3-ма души загинаха, а 1 беше ранен след поредния взрив в оръжейното предприятие. Само от 2020 г. досега са засечени стотици нарушения, заявиха от проверяващия орган след инцидента. Припомняме също, че в завода редовно се случват инциденти, които водят до жертви. Новият е станал в 112-и цех, който сега е напълно унищожен.


Производствата на Арсенал, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности. Планирани проверки в тях се извършват на 3 месеца, уточниха от ИТ.


От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството.  Установени са 337 нарушения, от които 329 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората. В 6 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда


По повод на последния трагичен инцидент от инспекцията съобщиха, че пострадалите е трябвало да приключат работа, започната от предходния ден - да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните, но и за нея правилата за сигурност са абсолютно задължителни.


Всички пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня. Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.


За 9-те месеца на 2022 г. извършените проверки в Арсенал са 20, при които са установени 95 нарушения.


Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени 6 проверки, при които са констатирани 26 нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания. Резултатите от контролната дейност в дружеството показват, че предписанията се изпълняват, което води до подобряване условията на труд, а в някои случаи и до предотвратяване на трудови инциденти, но очевидно не винаги, тъй като смъртоносните инциденти се случват редовно.


Напомняме, че нещастните случаи в Арсенал са факт по няколко пъти годишно, въпреки проверките. Само през 2016 г.  Инспекцията по труда е установила повече от 400 нарушения в завода.


 


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 05.10.2022 17:45

    И 500 да намерят, собственика си го премества .............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей