Свързани новини

15.05.2014 09:03

33,3 млн. са вътрешните бежанци по света през 2013 г.

Видян 1226 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес базираният в Женева Център за наблюдение на вътрешните разселвания публикува годишния си доклад за т.нар. вътрешни бежанци през 2013-а година, според който през изследвания период рекордните 33,3 млн. души по света са били принудени да напуснат родните си места вследствие на различни конфликти, предава нюз.бг.


Според експертите това е ръст от 4,5 млн. спрямо предходната 2012-а, и безспорен връх в неблагоприятната статистика, която центърът води от 1990-а година насам, заяви Ян Игеланд, главен секретар на Норвежкия съвет за бежанците.


Той предупреди че средната възраст на хората, страдащи от различни регионални конфликти, е спаднала до 17 години, което подсказва, че „международните усилия за постигане на мир в размирните части на света са напълно погрешни”.


Данните от проучването показват, че 63% от всички разселени са били от пет държави - Сирия, Колумбия, Конго, Судан и Нигерия. Последната бива включвана в доклада за пръв път, като според експертите неуспешните опити на властите да се справят с ислямистката групировка Боко Харам са довели до разселването на над 3,3 млн. нигерийци.


По данни на Организацията на обединените нации шокиращите 43% от всички разселени през миналата година са били граждани на Сирийската арабска република, като всяка една секунда по едно семейство е напускало дома си, а всеки ден нови 9500 души са бягали в търсене на спасение от продължаващата повече от 3 години гражданска война.


Върховният комисар към ООН за бежанците Антонио Гутерес заяви, че „всички световни лидери трябва да бъдат притеснени от наблюдаваната тревожна тенденция”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби