Глоби за общо 50 000 лв. ще плащат фирмите, които се занимават с поддържането на АМ „Тракия“ и на столичния Околовръстен път заради проблемите с придвижването по двете ключови трасета в късните часове на вчерашния ден. Това стана ясно от брифинг на пътната агенция, предаде бТВ.


Началникът на АПИ Георги Терзийски каза пред журналисти, че 30 000 лв. санкция ще плаща фирмата, ангажирана с аутобана, а 20 000 –тази, която отговаря за шосето. По думите му неподготвени шофьори също са затруднили пристигането на снегорините, но въпреки това е имало и забавена реакция. „Искам да стане ясно, че ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми. При предходната усложнена ситуация във Варна и Добрич също са наложени санкции на снегопочистващите фирми в размер на 52 000 лв.“, посочи Терзийски.


Той се извини на шофьорите, които се е наложило да чакат в колите си, но и отбеляза, че недобросъвестни водачи са блокирали пътя на специализираната техника като са опитали да се движат по аварийните ленти.


Към момента единственият затворен път е Завет – Острово в Разградско: „Снегът не е много, но вятърът е бурен и създава огромни преспи на платната, особено в Североизточна България, където обстановката ще се влошава още повече“.