Свързани новини

22.01.2017 11:01

21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили

Видян 2100 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С изпълнение на химна на България от Гвардейския духов оркестър 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Двамата президенти поздравиха официалните гости на церемонията.

 Росен Плевнелиев и Румен Радев положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.


Ще бъда президент на всички български граждани, най-важното е да осъзнаем силата си. Това каза новоизбраният президент Румен Радев при смяната на караула, предаде Фокус.

„За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Росен Плевнелиев пред всички вас", заяви той и допълни, че днешната церемония има своя смисъл. „Тя е израз на надежда за промяна, но и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България", поясни той. „Събрани сме на свято място, на токова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода“, каза още Радев.


 


По думите му през последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. „Разпиляхме енергия, загубихме време“, каза още той. Скъпи съотечественици нека заедно изградим едно общество, основано
„Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно общество, което не е заложник на миналото, а създател на бъдещето. Ще бъда с вас, ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса“, добави той и поясни, че ще работи с правителството, институциите, партиите и гражданските организации за намирането на най-добрите решения за България.


„Нека е ясно едно – безкомпромисно ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас", заяви Радев.



По думите му най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.


От своя страна, президентът Росен Плевнелиев заяви, че си тръгва с високо вдигната глава.
 "Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият – желая Ви успех", заяви Плевнелиев по време на официалната церемония.

„Уважаеми президент Радев, уважаема госпожо председател на Народното събрание, уважаеми г-н министър-председател, Ваше Светейшество, уважаема госпожо вицепрезидент Попова, уважаема госпожо вицепрезидент Йотова, уважаеми министри, уважаема госпожо кмет, уважаеми народни представители, представители на България в Европейския парламент. Почитаеми представители на държавните институции и политическите партии, Ваши Високопреосвещенства, уважаеми представители на религиозните общности в България, Ваши Превъзходителства, уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници, скъпи сънародници. Един труден, но успешен мандат приключи“, заяви Плевнелиев.


„Държах правилната посока, зададох правилните приоритети, дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс. Бях министър, бях президент, работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Властта за мен не бе цел“, допълни той.


 
"Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на дестабилизация и разпределяне на геополитически сфери на влияние. Работих за мир. А да има мир зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки. Айнщайн казва мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство. Затова водихме принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО", каза още той.



"На един президент му отива да прощава, да бъде над дребнотемието, пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един български президент досега не е допускал такава грешка. Работете за прогрес, защото възходът за една нация се мери с прогреса в обществото. Успехът на една държава се мери не по размера на нейната територия, а в успеха на обикновения човек. Не малко напи сънародници живеят трудно, невиждат перспектива, за това е важно да се работи за перспектива и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото, институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички", поясни Плевнелиев.


"Нека недопуснем България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство, нека всички се обединим и работим неуморно за постигането на националния идеал, зададен от Апостола на свободата за чистя и свята Република, но нашата Република е чиста и свята толкова, колкото са чисти и почтени лидерите й. Затова пазете върховенството на закона и моралът над всичко. Уважаеми президент Радев, нека ви желая от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократично развитие на България. На добър час, господин президент. Да живее България", завърши речта си президентът Росен Плевнелиев.


 


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.