22.12.2009 17:27

2010 може да бъде и по-добра

Видян 1504 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Догодина ще казваме – 2008 г. беше по-добра” бе прогнозата на 19’ за изтичащата 2009 година, публикувана на миналия 23 декември! За съжаление се оказахме съвършено прави. 63% от хората определят 2009 г. като лоша година. Според 96% от активните българи по изследване на Стопанската камара пък положението се е влошило.


Добрата новина в този случай е, че процентите са почти 100, а това явно трябва да значи, че по-лошо от това трудно може да стане. Значи 2010 г. може да бъде и по-добра от 2009.


На пръв поглед обаче нещата не изглеждат така. 7,5 млрд. лева са несъбраните приходи на държавата, въпреки всички клетви и заклинания на НАП и митниците, че само да се свържат в единна система и всичко ще бъде ОК. Контрабандата също расте – само при цигарите с 300 милиона. Поради забраната за разплащане на държавата в условия на спряно банково кредитиране и рекордни лихви целият бизнес е на ръба на фалита, а междуфирмената задлъжнялост бие всички досегашни постижения и скача до 200 милиарда лева, колкото страната изработва за повече от три години. Потреблението е почти замряло и даже коледните празници не успяха да раздвижат търговията. Туризмът, както и индустрията, се върна 5 години назад.


Заклинанията, че кризата свършва с изборите, естествено претърпяха пълно фиаско не и без помощта на финансовия министър. Сега обаче той има амбицията да направи 2010 една по-добра година. Макар и плах като финансова стойност, облигационният заем, който Дянков планира, вероятно ще завърти пари в икономиката. Изкраването на борсата на големи и апетитни държавни дружества, трябва да я съживи и да докара още пари. Вероятно държавата ще узрее и затова ще стартира отново поръчките си към бизнеса. А неадекватната в момента администрация ще се научи да работи с еврофондове, които и през втората половина на 2009 г. при новата власт се оказаха мираж и са още по-малко, отколкото бяха при Станишев. Евентуално влизане в “чакалнята на еврото” ЕРМ трябва да се окаже отпушване на голямата тапа – България ще може да харчи от фискалния си резерв от 8 млрд. лева, вместо да гладува и да се фука с много пари в тази касичка. Заедно с БНБ Дянков може да натисне банките да свалят лихвите по депозитите, а оттам и на кредитите и да потръгне отново потреблението, за да се задвижат търговията и услугите, а от тях производството.


Песимистичният сценарий Бюджетът или кабинетът, който разиграхме преди месец, със сигурност ще доведе до тежко положение цялата нация. Финансовият план на държавата за 2010 г., ако се изпълни в сегашния си твърде суров вид, заплашва да я превърне в държава от третия свят със закриване на болниците на 1/3 от територията, затваряне на училища, 700 000 безработни и поне още толкова хора, които няма да получават ритмично или изобщо заплати. Дефицитът на социалното осигуряване може да доведе до невъзможност за изплащане на пенсии.


В комбинация с лишени от смисъл промени в наказателните закони от типа “Всеки е виновен”, съчетани с преследване на бизнеса, повсеместно подслушване, заменяне на лични адвокати със служебни и използване на “анонимни свидетели”, романът 1984 ни е в кърпа вързан. 


Безрадостната картина със сигурност ще предизвика политическа криза, защото основният крепител на кабинета – Атака, все пак е партия на бедните и онеправданите. А гладните им бунтове, които вече стартираха тук-таме, ще се превърнат в ежедневие. Тогава крачката до предсрочните избори ще бъде направена светкавично.


По-добра или най-лошата година – изборът е на Бойко Борисов и на всеки от нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни