04.01.2009 17:34

2009: Без катастрофа в строителството, но ще има корекция на цените

Видян 1977 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не очаквайте срив на котировките за покупка и наем, освен при некачествените имоти


Казват,че кризата е време за големи бизнесудари, понеже риба се лови в мътна вода. Инвеститорите, които очакват да станат мултимилионери за една нощ като купуват твърде евтино прекрасни имоти обаче май ще трябва да охладят ентусиазма си.
Авторитетното австрийско списание Съксес прогнозира, че няма да има катастрофа, а само известна корекция на цените в Източна Европа. “Кризата не е на недвижимостите, а на ликвидността и я внасят банките”, потвърждава Волфганг Митербергер от Райфайзен Централбанк. Австрийската институция беше блидер по паднал курс на акциите през есента.
“Нещата не са толкова драматични, колкото изглеждат, а просто се връщат към нормалното”, коментира Алфонс Мецгер от Мецгер Група за недвижимости.
Според него финансовата криза удря инвеститори, които са влогжили в нискокачествени имоти – само техните цени се сриват. По мнение на Алфред Немечке от Шьонер, това са онези, които са купували каквото им падне, понеже са се надявали резките скокове на цените да продължат – особено ваканционни апартаменти. Според него е логично при охлаждането на ентусиазма на пазара, тези имоти да загубят стойност.
Андреас Ридер от ЦБ Ричард Елис е прагматичен. Той смята, че през 2006 - 2008 г. е имало хипертрофиране на цените: “Когато един не толкова добър имот днес не струва безумно много пари, това не е криза, а необходима корекция. Всички се връщаме към реализма”.
Според изданието оттеглянето на англичаните като най-търсещи играчи на пазара в Източна Европа не значи край на потока от инвеститори. Според списанието за бизнес сега идва ред на немците.
Техните фондове са приготвили 25 млрд. евро за недвижимости като поне 20% от тях ще се насочат към бившия соцлагер. Всяка от страните сама ще си е виновна, ако не успее да ги привлече. През 2008 г. тези инвестиции са били три пъти по-малко.
Хайнц Флецбергер – шефът на ДЕКА Недвижимости е категоричен: “Искаме да купуваме и вече го правим. Оценяваме сегашната ситуация като предимство”.
Той смята, че кризата изобщо няма да засегне онези, които са инвестирали и продължават да влагат средства в качествени проекти. Строителите на некачествени според него просто ще фалират, понеже няма да има кой да купува имотите им, а ако го прави ще бъде на недобра цена.
Експертите са на мнение, че проблем ще има и за онези, които са дали прекалено много пари за земя и други услуги, което ще оскъпи изключително много проектите им. “Много често това са били рискови или вманиачени играчи, които са имали нещо като фикс идея и са се надявали, че бумът на недвижимостите в Източна Европа ще продължи вечно. Сега им се налага да продават бързо и с редуцирана печалба, а понякога дори и на загуба”, анализира Алфред Немечке.
Маркус Нойройтер от Райфайзен евобюшън разказва, че миналата година групата не е инвестирала в земя, защото е усетила, че тя вече е прекалено скъпа. Той съжалява за онези, които все пак са го направили, понеже са сбъркали и страшно много са вдигнали себестойността на проектите си. Иначе той подкрепя общото мнение на спецовете, че качеството отново става по-важно от количеството. Съветът на експерта е: “Не спирайте да търсите имоти, но мислете внимателно преди да сключвате сделка”.
Това явно е водеща позиция в бранша, защото Андреа Дисауер от ЦПБ Недвижимости казва: “Пазарът не е замрял, просто играчите имат нужда от повече време за преценка, отколкото преди.” Според фонда радващото е, че цените на покупка и наем на жилища в Източна Европа ще се установят за известно време. Но няма да има значителен спад!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво