13.01.2009 09:36

2000 GSM антени облъчват софиянци

Видян 5602 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 2000 е достигнал броят на станциите на GSM операторите, които облъчват софиянци обикновено от покривите на сградите, алармираха еколозите от „Зелени балкани“. Столични общинари изразяват от своя страна притеснение относно контрола за безопасност при поставянето на антените. Те са установили, че излъчвателите на електромагнитни вълни се пръскат безхаберно в близост дори до детски градини и болници, застрашавайки здравето на хората.


Антените, които правят възможни разговорите по мобилен телефон,  са сериозен източник на електромагнитно излъчване. Разположени са масово върху покривите на жилищните кооперации, на болниците, в непосредствена близост до училища, детски ясли и градини. Има случаи, когато те са разположени на 10-15 м от прозорците, заявиха общинари.


Специална наредба регламентира пределно допустимите нива на електромагнитните полета в населените територии около излъчващите обекти. Въпреки това от лабораторията за измерване на полетата към центъра за опазване на общественото здраве признават за нарушения при поставянето. Допитване до собствениците на сгради, върху които са монтирани въпросните антени, показва тяхната неинформираност за изискванията на наредбата, твърди общинският съветник Вили Лилков. В много случаи хората не знаят за поставянето на станциите върху техните сгради, каза той. По думите му „сме потънали в бульон от електромагнитни вълни с всякакви честоти, различен интензитет и безконтролност“. Общинарят е отправил питане към кмета Бойко Борисов за конкретна информация по проблема с електромагнитните полета около станциите.


Базовата станция на даден GSM оператор осъществява връзка между два абоната. Т. е. тя работи като радиопредавател и радиоприемник. Въздействието на вълните върху живите организми не е като това на рентгеновите лъчи, например, но те също оказват влияние и при превишаване на допустимите прагове на облъчване водят до сериозни здравни проблеми както за човека, така и за цялата жива природа, за животните и растенията. Всеизвестен е опита, при който между два GSM апарата е поставено яйце, което се е сварило от излъчеваните вълни. Вредата е толкова по-голяма, колкото по-дълго време живият организъм е бил подложен на въздействието на такива вълни и колкото по-мощни са предавателите, твърдят специалистите. Според медици лъчите, излъчвани от тях, са вредни за костната система, като най-уязвими са децата, при които тя още не е изградена. Вредното им въздействие върху влияе върху почти всички органи на човешкото тяло и психическото състояние на индивида, води често до главоболие.


Проучвания на водещи световни учени сочат, че


продължителното облъчване на човешкия организъм с електромагнитни вълни над определени нива води до загряване на меките тъкани в организма, до загряване на мозъка и оттам до сериозни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, стерилитет у младежи, уродства при бременност, забавено мислене, периодично безпричинно изпотяване и други.


„Радиацията, на която човек се подлага в процеса на използване на мобилния телефон, несъмнено оказва известно биологично въздействие на човешкия организъм”, твърди Дариус Лежчински, изследовател от британския Център STUK.


В момента тече промяна на еврозаконодателството за допустимите нива на интензитета на електромагнитните полета, както и на мощността им в различните интервали на лъченията.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби