Свързани новини

10.11.2009 09:22

20 години от 10 ноември

Видян 1737 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес се навършват 20 години от 10 ноември 1989 г., когато на пленум на ЦК на БКП бе гласувана оставката на Тодор Живков. Той управлява еднолично страната в продължение на 33 години като генерален секретар на Българската комунистическа партия /БКП/, информира БГНЕС.


С приемането на оставката на Живков и избирането на Петър Младенов за генерален секретар на БКП и Председател на Държавния съвет, се постави началото на прехода на България от социализъм към пазарна икономика. Живков бе свален от Луканов и сподвижниците му Добри Джуров, Станко Тодоров и Петър Младенов. Луканов бе един от премиерите в страната след демократичните промени. Той беше застрелян пред дома си в София на 2 октомври 1996 г. Живков бе изключен и от БКП. През 1990 г. той беше поставен под домашен арест, а две години по-късно бе осъден на 7 години затвор за злоупотреба с властта и икономическия крах на страната. Затворът беше заменен с домашен арест. Присъдата бе отменена от Върховния съд през февруари 1996 г. Тодор Живков почина на 5 август 1998 г.
Веднага след 10 ноември започна изграждането на опозицията чрез създаването на нови и възстановяването на стари партии, закрити след 1944 г. На 3 април 1990 г. 9-то Народно събрание избра Петър Младенов за председател (президент) на България. Той бе сменен от Желю Желев няколко месеца по-късно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец